Opinió

Punts de vista

PROVA D’ESFORÇ

Una prova d’esforç es fa servir en medicina esportiva per valorar la resposta cardíaca davant l’exercici mentre es fa un esforç controlat, amb l’objectiu de diagnosticar l’estat de salut de la persona que se sotmet a la prova, prevenir lesions i descartar factors de risc que contraindiquin la pràctica esportiva. Aplicat al sistema financer, una prova d’esforç, de resistència o d’estrès es fa per valorar si una o diverses entitats bancàries compleixen uns mínims establerts de solvència per resistir moments de crisi. Són proves controlades en moments de “normalitat”, doncs, per prevenir i preparar contextos de dificultat.

Les societats, però, no ens preparem per respondre en contextos col·lectius de dificultat, en contextos d’estrès col·lectiu i personal continuat. Aquesta pandèmia, que ara va ja per la sisena onada, ens va confinar el 13 de març del 2020 i, vint-i-un mesos més tard, després de diversos alts i baixos, es revifa exponencialment i ens fa tornar a les mesures d’ara fa un any. Quan la sisena onada acabi, que acabarà, farà pràcticament dos anys que estem en una anormalitat que ha esgotat els que han estat a la primera línia de les cures, que ha fet tancar negocis que no han tornat a obrir, que ha deixat a l’atur o en ERTO milers de persones, que ha tensat tota la societat, que ha fet perdre fins al moment més de 24.300 vides només a Catalunya i que ha posat al límit la salut mental de tots plegats. La tristor i l’estrès per l’esforç continuat i les pèrdues en tots nivells han tingut i tindran uns costos personals i socials, a més dels econòmics, que som incapaços de valorar i quantificar, i de qualificar convenientment i ajustadament. Hem emmalaltit en cos i ànima (en general ho dic, és clar) i hem estat capaços, alhora, de crear en un temps rècord inaudit unes vacunes que han evitat i estan evitant mals molt majors. Quan fa dos anys que va començar tot, i sense certeses encara de quan acabarà l’anormalitat, ara que havíem pensat que podríem trobar-nos per al que ens semblés més convenient, tornem enrere. Quan les expectatives són altes en tots nivells és quan l’impacte és més gran. Sembla, doncs, que la pujada de gener serà enguany molt més costeruda. Bones festes a tothom, tan bones com puguin ser.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor