Opinió

Vista enrere

PRESSUPOSTOS PROGRESSISTES

Els pressupostos de l’Estat dediquen 22.796 milions d’euros a l’exèrcit. La dada fa feredat, es miri com es miri. Si l’analitzem des d’una perspectiva històrica, es tracta de la xifra més gran destinada mai a Defensa. Ni els governs de González (PSOE), ni els d’Aznar (PP), ni els de Rodríguez Zapatero (una altra vegada PSOE), ni els de Rajoy (novament PP) havien arribat a una xifra tan elevada com la que ha aprovat la coalició PSOE-Unides Podem. Si la comparem amb el que fan els nostres veïns, comprovem que la despesa militar a la Unió Europea va assolir el 2020 el seu màxim històric, amb 198.000 milions d’euros, fet que representa un augment del 5% respecte del 2019. Però, tot i aquest increment espectacular, Espanya supera la mitjana europea. Si la comparem amb la resta de ministeris espanyols, ens adonem que 1 de cada 5 euros que mou l’Estat va a parar a Defensa; una xifra considerable en temps de pandèmia i d’urgències socials. També podem anar al detall i comprovar, per exemple, que 4.582 milions d’euros van destinats a programes d’armes i, d’aquests, més de 3.000 milions revertiran en una única empresa, Airbus Espanya; una companyia que el novembre del 2020 va aprovar un ERTO que va afectar 3.266 treballadors i en va acomiadar 899 més. En tot cas, la xifra global destinada a Defensa (els 22.796 milions d’euros) encara es pot incrementar; sobretot tenint en compte que, any rere any, es gasten uns 1.000 milions d’euros més en Defensa d’allò que es consigna en el pressupost.

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, que ha analitzat a fons les dades, conclou que, “en un moment de crisi sanitària, social i climàtica com el que vivim, que el pressupost preparat per l’executiu de Pedro Sánchez presenti una despesa militar tan elevada posa en evidència un molt dubtós ordre de prioritats, com també els privilegis dels quals disposa el complex militar industrial espanyol.” I tenen tota la raó. Això sí, que ningú pateixi. Ens han dit que es tracta dels pressupostos “més socials de la història”, com tots els que acostumen a aprovar els governs d’Espanya i els de tots els governs del món mundial. I, a més a més, els ha aprovat el govern més progressista de la història. Què més volem?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor