Opinió

Punts de vista

NO OBLIDEM EL QUE HEM APRÈS

En un conflicte, bona part de la informació que rebem pot considerar-se propaganda

Ara que gairebé tots els mitjans de comunicació (occidentals) ens explicaran que Rússia envaeix Ucraïna, jo deixo anar la poma de la discòrdia per recordar als meus estimats lectors que fem ús de les lliçons apreses. De les més recents, que segurament per a vosaltres són les que heu viscut en el procés de desinformació i manipulació que bona part de la premsa ha portat a terme amb el conflicte català. Des de l’1 d’octubre del 2017 van ser moltes les persones que es van adonar que la realitat que estaven vivint en primera persona no encaixava amb el que s’explicava als mitjans de comunicació més vistos, llegits i escoltats a Espanya. Vau ser conscients aleshores, de manera evident, de la quantitat de manipulació que consumeix bona part de la població i que “la veritat” és un concepte massa complicat d’explicar.

Durant la pandèmia hem vist un cop més com els relats oficials s’imposaven a una part de la realitat que no han deixat que sigui explicada. Els que els hem intentat dir el que també estava passant ens hem enfrontat a atacs encara més forts que quan informàvem del que succeïa a Catalunya. En aquesta ocasió, he pogut comprovar com les lliçons apreses durant el procés es van oblidar per bona part de l’independentisme a l’hora de depurar la informació sobre les suposades solucions que s’estaven imposant per la pandèmia. I el temps ens va donant la raó, perquè ja vam advertir dels perills de confiar tan cegament en les dades que únicament provenien de les grans indústries farmacèutiques. El més trist és que confiar en els relats oficials sense fer-se preguntes pot tenir conseqüències per a la salut.

Ara que la tensió entre els Estats Units i Rússia augmenta, torno a apel·lar que no ens deixem contaminar pels relats. Que fem tot el possible per contrastar i consultar fonts de les dues parts. I sobretot, que siguem molt conscients que la informació que rebem en la majoria dels mitjans en bona mesura podria considerar-se propaganda. Perquè quan hi ha un conflicte, “la veritat” és la primera a morir. Procurem no menjar-nos a queixalades les veritats que ens ofereixin com a absolutes, perquè correm el risc d’equivocar-nos pel que fa als nostres diagnòstics i, per tant, a l’hora de descriure una realitat que no coneixem.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor