Opinió

Punts de vista

L’ESPERIT DE MEUCCI

Antonio Meucci i no pas Alexander Graham Bell és a qui devem la paternitat de l’invent del telèfon

He llegit que a la Xina i a l’Índia es poden trobar mòbils per 10 dòlars. Ara que s’ha acabat el MWC, la cita obligada per als amants de la tecnologia, els voldria recordar un fet que va marcar la història de la telefonia. Resulta que si l’inventor del telèfon hagués tingut 10 dòlars, que és el que li valia renovar la patent de l’invent, no hauria hagut de patir la misèria, ignomínia i indiferència que el van acabar ensorrant. A Antonio Meucci, i no pas a Alexander Graham Bell, és a qui devem la paternitat d’aquest invent sense el qual ara les nostres vides sembla que no tinguin sentit. Fa vint anys que es va reconèixer l’autèntic inventor del telèfon. Va ser el Congrés dels Estats Units qui ho va examinar i va admetre que l’italià, i no l’escocès, n’era el pare legítim.

Pels volts del 1854, Meucci, un immigrant italià amb escassos recursos econòmics que va deixar Florència per Nova York, va construir un telèfon per connectar la seva oficina amb el seu dormitori, ubicat al segon pis, arran del reumatisme que patia la seva dona. L’invent, però, no el va patentar fins al 1871. Dos anys més tard, quan havia de renovar la patent, no ho va poder fer perquè la situació econòmica en què es trobava era tan paupèrrima que no tenia els 10 dòlars que costava el tràmit. Meucci va presentar el prototipus a la totpoderosa telegràfica Western Union. L’empresa no li va fer cas, però al cap d’un parell d’anys, celebrava la invenció del telèfon a càrrec de l’investigador d’origen escocès Alexander Graham Bell, patrocinat, per cert, per la mateixa Western Union. Meucci va emprendre una batalla legal, i malgrat que el 1887 un tribunal de Nova York li va donar la raó, no va poder reclamar part dels beneficis econòmics de l’invent perquè la seva demanda de patent havia caducat molts anys abans ja que no l’havia poguda renovar pels maleïts 10 dòlars. Meucci va morir el 1889 pobre i sense el reconeixement que li va arribar cent deu anys després, malgrat els ingents interessos econòmics de la Western Union, que durant anys ha estat la primera gran empresa de telecomunicacions d’Amèrica. Voldria pensar que al darrere dels ginys que s’inventen ara no hi plana l’esperit de Meucci.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor