Opinió

Punts de vista

LA GUERRA I EL RELAT

Tota guerra és una barbàrie. Tot imperialisme és una vulneració de la sobirania dels pobles. Putin és un sàtrapa sanguinari, però la resposta que està donant l’UE, enviant armes a Ucraïna, no és cultura de la pau, no és contribuir a la desescalada del conflicte. És la cultura de la guerra a què ens ha acostumat l’OTAN, és posar la humanitat en risc davant l’amenaça nuclear, és enviar els joves ucraïnesos inexperts a la mort del front. La diplomàcia no funciona. Tampoc és sorprenent tenint algú tan incendiari com Borrell al capdavant.

La primera víctima en una guerra sempre és la veritat. La lluita també és pel relat, per això és important contrastar fonts d’informació en lloc de tancar diaris alegrement. Explicar-ho tot per entendre la complexitat del conflicte. A Rússia hi ha veus que s’alcen per denunciar els actes criminals de Putin i el seu govern en nom d’un poble que ni els vol ni els reclama. Posen en risc les seves vides oposant-se al règim autoritari d’aquest nou tsar de l’absurditat i la violència. Si hi ha boicot, que no sigui als ciutadans russos, sinó al seu govern. Una guerra no la guanya ningú. Tothom hi perd, començant per la població civil. Els morts sempre en aquesta banda. Ara, allò més important és l’acollida organitzada dels refugiats. I en això també el relat ha canviat: ajudar sirians que fugien de la seva guerra i arribaven a les costes gregues era considerat tràfic il·legal de persones, però ajudar famílies ucraïneses anant-les a buscar en cotxe és solidaritat socialment acceptada. La doble vara de mesurar de sempre segons el passaport.

Ara que els preus del gas i la benzina estan pels núvols sembla que el petroli de l’Aràbia Saudita no és tan dolent i el país, més democràtic. Fins i tot Veneçuela agrada. El capitalisme es fa ell mateix el vestit dels principis morals a mida, o potser és que la guerra del Iemen ens queda més lluny. En aquesta guerra inútil, l’única certesa és que la ferida emocional entre els pobles rus i ucraïnès serà tan profunda que durarà generacions. La gran derrota de la política, de la diplomàcia, de l’economia, de la humanitat, és aquesta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor