Opinió

Punts de vista

UCRAÏNA

Fa més de tres setmanes que un autarca totalitari va començar la invasió d’Ucraïna, un criminal que ha fet i desfet al seu país i a qui han deixat fer i desfer fins que ha posat en perill l’estabilitat política i econòmica a les fronteres de la Unió Europea. Les democràcies occidentals van respondre primer amb eines diplomàtiques (sense èxit, se’ls va mofar a la cara); després, amb accions d’ofec econòmic als oligarques que li donen suport (oligarques a qui ell ha permès enriquir-se i a qui han enriquit, cosa que tenien molt clar aquestes democràcies, tan clar com que per interessos no havien mogut ni un dit ni per aquest motiu ni tampoc per la repressió que ha emprat amb els seus opositors polítics) i, finalment, vetant les importacions i exportacions russes. Tanmateix, un Putin cada cop més entotsolat talla qualsevol possibilitat d’informació objectiva al seu país sobre el que està passant, sota amenaça de multes i presó (i mesures mafioses i contra els drets humans) i ven –mentre l’economia russa s’encamina cap al col·lapse– que la situació econòmica de Rússia està estable i que millorarà, que és un país ple de recursos que ara es quedaran a casa perquè no els exportaran, que la inflació és temporal i que hi haurà ajuts per a les persones aturades i per a les famílies. Un boig que ha violat la sobirania i els drets humans d’un estat com l’ucraïnès està duent el seu país a la deriva mentre toca el violí.

L’ONU va estimar a l’inici de la guerra que hi podria haver 10 milions de desplaçats i 4 milions de refugiats, i la xifra tres setmanes després de l’inici de la invasió ja és de prop de 3 milions de refugiats i de 7 milions de desplaçats. El sistema sanitari ucraïnès ha entrat en col·lapse: el Kremlin ha fet bombardejar hospitals i edificis amb civils i ha retingut com a hostatges metges i pacients. Es parlava de la necessitat d’un mediador per fer desistir Putin dels seus plans de controlar, neutralitzar i fer capitular Ucraïna. Macron ho va intentar i només va poder concloure, terroritzat pel que havia sentit després d’una conversa llarga: “Hem d’evitar el pitjor.” La mediació només serà possible i efectiva si qui la fa té una posició de força sobre el criminal, si és un polític d’alt nivell i amb poder per beneficiar o per fer molt de mal als interessos de Putin, que no són els interessos dels russos. La setmana vinent és una setmana decisiva per a l’encarrilament del conflicte.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor