Opinió

Vista enrere

DESCRÈDIT POLÍTIC

La classe política està en hores baixes. El descrèdit cap a tot allò que ve dels de dalt ja no és només una percepció de qui llegeix el món des del microcosmos de Twitter, ja sigui insultant, aplaudint o pontificant. Ho diuen, de manera explícita, els resultats de l’últim informe fet públic aquesta setmana sobre la polarització i convivència a l’Estat espanyol encarregat per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). El ciutadà de carrer ha perdut la confiança en les institucions i els partits polítics generen rebuig. També ho diuen, de manera implícita, els resultats de la primera volta de les eleccions franceses: caiguda de la participació, volatilització dels partits tradicionals i consolidació dels populismes. Aquesta setmana també ens hem escandalitzat perquè a Castella i Lleó per poder governar el PP ha blanquejat la ultradreta. Potser el problema no és donar poder a Vox –que també– sinó mirar d’entendre per què un 36% dels lleonesos no van anar a votar i un 17% dels que ho van fer van considerar l’extrema dreta una bona alternativa.

Ni la confiança es guanya d’avui per demà ni el descrèdit s’obté d’un dia per l’altre. Venim de períodes difícils i complicats en molts àmbits i la suma de molts desenganys ens aboca a la desconnexió. En el cas català –i també per motius oposats en el cas espanyol–, els anys del procés, la repressió, la sentència o els indults han generat frustració entre la població. També els partits polítics massa sovint s’han perdut el respecte entre si i de portes enfora la imatge és la d’un “tot s’hi val si hi surto guanyant jo”. La corrupció o les disputes internes, algunes més dissimulades i d’altres volgudament filtrades perquè l’opinió pública decanti la balança, com ha passat en la direcció del PP, també fan un flac favor a la classe política. Tampoc hi ajuda que després de dos sacrificats anys de pandèmia hàgim de llegir que uns van fer rics els amics comprant-los a preu d’or mascaretes mentre d’altres –és el cas de Boris Johnson– tanquen l’escàndol de les festes durant el confinament amb multes irrisòries. Recuperar la credibilitat no és ni fàcil ni ràpid però fer veure que no passa res és abocar-nos a tots al pedregar del populisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor