Opinió

La República que bull

D’ACORD AMB LA CONSTITUCIÓ

El defensor del poble valida la vulneració de drets del Catalangate

“S’ha fet de conformitat amb la Constitució i la llei.” La cita anterior fa referència al Catalangate i correspon a l’informe signat per Ángel Gabilondo, exministre socialista d’Educació i actualment en tasques de defensor del poble. Al document, que es pot consultar al web de la institució, es diu que es tracta d’una “actuació d’ofici”. En realitat, és públic i notori que es tractava d’un encàrrec del govern espanyol que, en comptes d’acceptar una comissió d’investigació al Congrés, tal com se li reclamava, va optar per treure’s les puces del damunt. Quan es va donar a conèixer l’“actuació d’ofici” del defensor del poble, la ministra de Defensa, companya de partit de Gabilondo, va declarar que la “investigació permetrà posar de relleu que el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) ha actuat, en tot moment, d’acord amb l’ordenament jurídic”. Vaja, com si ja tingués l’informe redactat.

Cal reconèixer que l’exdirigent socialista ha actuat amb celeritat. En menys d’un mes ha emès un informe de vuit pàgines, tota una proesa. Al document se’ns recorda que es van desplaçar fins a cinc vegades a la seu del CNI, ja fos personalment “i/o personal del defensor del poble”. I, durant aquestes visites, va tenir l’oportunitat de consultar la documentació classificada i fins i tot va poder fer preguntes als funcionaris del centre. Una altra proesa. En realitat, el document no aporta cap informació nova i ni tan sols esmenta els investigats, com si fossin els “sense nom”. L’informe també conté alguna mostra de cinisme, com ara un agraïment a la tasca de “transparència” dels serveis secrets espanyols, tot un detall si tenim en compte que el defensor s’ha limitat a “investigar” els casos admesos pel CNI (18), molt lluny dels denunciats per Citizen Lab (65). I això que se’ns diu que s’han analitzat els casos als quals “feien referència aquells dies els mitjans de comunicació”. Pel que fa a l’autorització judicial a aquestes intervencions, es fa constar que les interlocutòries van ser “extensament motivades”. A les conclusions de l’informe, Gabilondo s’engresca a fer una recomanació extraordinàriament creativa i agosarada: “Obrir una reflexió” sobre el control judicial.

En resum, com era de preveure, la intervenció del defensor del poble, com ja va passar amb la comissió de secrets oficials, no ha servit de res. Bé, només per ratificar que a l’Espanya actual tot s’hi val, sempre que sigui per salvar la integritat de la pàtria i “de conformitat amb la Constitució i la llei”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor