Opinió

De Fraga a Maó

CAU EL DARRER BASTIÓ BALEAR

Menorca semblava l’illa més pura de les Balears. Pura en el sentit de lliure, d’exempta d’elements perniciosos pel que fa a la llengua, a la cultura, al paisatge i, per descomptat, a les dones.

Aquest emmirallament es va trencar el dissabte 28 de maig. Un grup de militars espanyols varen protagonitzar un acte deplorable; després de la jura de la bandera espanyola al poble d’Alaior proferiren càntics masclistes i banalitzaren el consum de drogues talment una manada. Cantaren El sultán, ho enregistraren en vídeo i ho penjaren a les xarxes. No se n’amagaren, no han demanat disculpes i, parafrasejant Sabino Fernández Campo: “Ni está ni se le espera.” El batle d’Alaior, José Luis Benejam (PP), se’n va desentendre: “Nosaltres no hem organitzat el dinar.” El diputat de Més per Menorca Josep Castells de seguida va fer declaracions demanant “mesures disciplinàries exemplars i netejar les forces armades d’aquesta classe de gent”, i el senador Vicenç Vidal (Més per Mallorca) ha presentat un seguit de preguntes escrites al Senat. Els darrers a sumar-s’hi, Unidas Podemos.

La resposta a tals demanades és inversemblant. El sindicat majoritari de la policia (JUPOL) hi ha contraatacat seguint l’estratègia del famós filòsof xinès Sun Tzu, i ho ha fet denunciat, a través dels mitjans de comunicació illencs, que un grup d’agents de la Policía Nacional es troba allotjat a la base militar de Sant Isidre de Maó (Menorca) en condicions “completament denigrants i insalubres”, que arriben fins i tot a superar les “nefastes condicions del famós vaixell Piolín”. La notícia ha obert informatius.

El Consell de Menorca i el govern de les illes Balears fan mutis. L’abril de l’any passat, Més per Mallorca va enviar una proposta als grups polítics del Parlament balear perquè fessin “un cordó sanitari” a Vox, tant a la cambra autonòmica com a la resta de les institucions de les Illes. No va prosperar. Si es pregunten per què, ara ja tenen la resposta.

Menorca, el darrer bastió republicà de la Guerra Civil, va caure el 9 de febrer del 1939. Ens havíem deixat emmirallar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor