Opinió

Punts de vista

INVISIBLES I CLANDESTINES

L’admissió a tràmit al Congrés dels Diputats d’una iniciativa del PSOE de reforma del Codi Penal per endurir els delictes de proxenetisme ha tornat a posar a debat l’estatus jurídic de la prostitució a Espanya. Sobre si hi ha llibertat o necessitat, sobre treball sexual remunerat o violència sexual i esclavisme. Soc ben conscient de les contradiccions i les implicacions que comporta regular la prostitució no forçada com a treball sexual remunerat amb drets laborals i contracte, però també tinc clar que ni la prohibició, ni la persecució, ni l’abolició són les meves opcions. La qüestió és per a mi un debat de fons sobre la vulneració o la protecció de drets. Sobre si quedar al marge de la llei les (i els) protegeix o al contrari. No parlo de tràfic de persones, evidentment, que és un delicte, parlo de persones adultes que reivindiquen poder exercir el treball sexual. Que amb quina llibertat ho reivindiquen? Que no hi ha llibertat, sinó necessitat o falta d’alternatives? Podem parlar per elles? Podem superar les contradiccions i les derivades indesitjables de la regulació amb condicions? N’estic convençuda.

Fem-nos algunes preguntes més. En quines condicions es viu des de l’economia submergida i a qui beneficia si es perpetua? En quines condicions s’exerceix la prostitució i quin és el grau de protecció de l’autonomia i dels drets de qui l’exerceix? Com més amagades i dependents, menys drets i més explotació. Preguntem-nos què s’hi va guanyar quan les dones que exercien la prostitució a Suècia van passar a exercir-la als estats limítrofs o en vaixells en aigües pròximes no sotmeses a la llei sueca. Discutim de si la voluntarietat de les dones que l’exerceixen és real o és una fal·làcia, però no ho utilitzem com a únic argument per blindar un debat. Parlem d’igualtat d’oportunitats i d’actuar sobre les causes. Parlem de qui discrimina més, qui vol regular i garantir drets laborals i socials en una situació de no penalització legal –però també de no regulació– o qui prohibeix l’exercici de la prostitució sense més mesures efectives. Però escoltem-les, a totes, encara que ens desmunti les conviccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor