Opinió

De Fraga a Maó

MALLORCA ES FEUDALITZA

La colonització feudal de Mallorca és una realitat. L’illa és objecte d’una especulació immobiliària sense precedents. A mitjan anys setanta i vuitanta, l’escriptora Xesca Ensenyat mirava impotent de sacsejar consciències davant la destrucció de Mallorca. Era una devastació promoguda pels mateixos mallorquins: botiguers, pagesos, pescadors, propietaris de terres venudes a cop de talonari amb forma de bombolla. Aquest món palpable contra el qual brandava Ensenyat farcit de promotors sense escrúpols, de polítics. Ella hi afegia els escriptors ambiciosos, jurats despistats i professors universitaris poderosos. “Tothom podia delinquir”, deia. Aquest model dominant que ha portat riquesa i ha millorat el benestar de la societat mallorquina, per què ho hem de negar, s’ha capgirat. Mallorca s’ha deixat colonitzar. Accepta la feudalització de l’illa impassible.

Heu visitat Formentor? Record els estius de la meva infantesa. Els caps de setmana, els pollencins pujàvem a la platja carregats amb taules i cadires i les esteníem davall els pins i menjàvem trempó i truita i, de postres, síndria o meló i passàvem el dia.

El novembre del 2001, Yasser Arafat i Shimon Peres es varen trobar en el III Fòrum de Formentor, feien de mediadors Hosni Mubàrak i José María Aznar. Aquests dies varen tancar l’accés a Formentor. Varen col·locar una barrera a l’entrada, guàrdies i càmeres, mai més s’hi ha pogut accedir sense control. Després la cosa va anar a pitjor. Varen excavar les cunetes perquè tothom hagués d’aparcar dins el pàrquing que gestiona l’hotel i varen tancar la platja. Ara, construiran un Four Seasons. Estam davant la transacció hotelera més gran de la història de les Balears, entre Emin Capital i Barceló. Govern balear, Consell de Mallorca i Ajuntament de Pollença, també Ports, s’han posat d’acord per tancar la carretera. El motiu, “preservar un paratge únic de la Serra”. El visitant hi pot pujar amb autobús i si ho fa amb cotxe privat li posen una multa que pot retirar si presenta el tiquet del pàrquing propietat municipal i que continua gestionant l’hotel. El poble murmura, però no aixeca la veu temerós de què diran i així l’enterram.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor