Opinió

Punts de vista

RENTAR LA CARA AL FEIXISME

Mira que estaven tranquils els Germans d’Itàlia (GdI), hereus del partit feixista italià, abans que la premsa internacional els posés l’ull a sobre. Aquí, la televisió pública i les privades han fet entrevistes ensucrades a la seva líder, Giorgia Meloni, per explicar-ne “la part humana”. Tots els mitjans, també els progressistes, la defineixen com la “líder del centredreta”. Cap mitjà italià titlla GdI d’“extrema dreta”, com sí que fa, en canvi, amb els seus aliats internacionals, com Vox i Viktor Orbán.

A la festa anual de GdI ha assistit la plana major del poder italià: el president de la patronal industrial, els darrers primers ministres, el director del principal diari i el líder del centreesquerra, Enrico Letta. Mentre Letta presentava llibres revisionistes del feixisme al costat de Meloni i bromejava sobre com de bé s’avenen, ella, única oposició al govern de Mario Draghi, creixia en les enquestes i esdevenia el primer partit en intenció de vot. Un procés de blanqueig perfecte que ve de lluny, des que Berlusconi va dur els feixistes al poder, el 1994.

La vinculació de GdI amb el feixisme és diàfana. Des del símbol del partit, la flama tricolor neofeixista, i el nom de les seves seus, dedicades a jerarques feixistes i amb bustos d’Il Duce, fins als sopars que organitzen en honor a la Marxa sobre Roma i a Mussolini i les salutacions nazifeixistes d’alguns seus polítics. És un partit d’extrema dreta ultraconservadora d’arrel feixista. Això no ha estat cap impediment per blanquejar-lo a Itàlia. Ara que vénen les eleccions, però, la premsa internacional ha encès l’alarma. Per això Meloni ha fet un vídeo per als mitjans estrangers en què explica, en francès, anglès i castellà, que és víctima d’una campanya esquerranosa de notícies falses per vincular-la al feixisme. Diu que el feixisme queda lluny i condemna “el nazisme i el comunisme”, afegint-hi que l’únic perill actual és el comunisme. Un intent matusser de rentat d’imatge que la delata com a lloba amb pell de xai. Però, ep, aquí, fins ara, li ha funcionat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor