Opinió

De Fraga a Maó

l’ESTIU FALLIT DE LA CASA REIAL

Aquest estiu, la Casa del Rei s’havia imposat, diguem-ho així, reconciliar-se amb els pobletans que habiten l’illa. Els vents els eren favorables. El matrimoni Cristina-Urdangarin havia passat a millor vida i amb ells, el cas Nóos, que, recordem-ho, va esclatar a Mallorca. L’emèrit ja havia estat de regates a Sanxenxo. Així, el privilegi d’entrega de la copa del Rei de vela, a Mallorca, quedava reservat a Felip VI. Però, com diuen els mariners mallorquins: embat verdader, en terra primer. I va bufar l’embat.

Anonymous va hackejar la plana web oficial de la copa del Rei: “Ho sento molt, m’he equivocat i no tornarà a passar”. I se’n va atribuir l’autoria: “Hi ha gent que no suporta més la pressió a què està sent sotmesa la seva economia” mentre “aquest senyor està gaudint dels privilegis que li dona el seu lloc”.

La nit abans, durant la recepció reial que oferiren ses majestats a una representació de la societat mallorquina als jardins de Marivent, Felip es va fotografiar amb la plana major de Vox. El líder ultradretà Jorge Campos –que va denunciar Josep Miquel Arenas, Valtònyc, per la lletra de les seves cançons– va llançar una piulada amb foto inclosa agraint la convidada. En un no-res, la xarxa va bullir. La feinada feta per les revistes del cor lloant el vestit boho de Letícia amb “un estampat que semblava el súmmum” va anar-se’n en orris.

El rei va partir cap a Colòmbia per assistir a l’acte de proclamació del president Gustavo Petro. I les xiques van ser fotografiades quan sortien a sopar. Sofia agafada de bracet de Letícia, cosa impensable la Pasqua del 2018. Escenificarien la reconciliació sogra-nora. I li van posar un vestit massa curt per entretenir el populatxo.

L’endemà, Felip VI no es va aixecar quan va passar l’espasa de Simón Bolívar, fundador de l’Amèrica lliure. Joan Riera, un periodista mallorquí, recorda que “els Borbons tenen fixació amb les espases” i que “Ferran VII va rapinyar de Palma, el 1832, la venerada espasa de Jaume I, fundador dels Països Catalans”: “És al Palau Reial. No l’han volguda tornar mai.” Potser, hem trobat la passa per a la reconciliació.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor