Opinió

De Salses a Guardamar

Mónica Oltra, víctima de la ‘lawfare’

Quasi tota l’opinió política i mediàtica valenciana –és a dir, tota la sucursalista, que ací és absolutament majoritària– va donar Mónica Oltra per morta i soterrada després que es veiés obligada a dimitir tot just ara fa dos mesos. El seu cas judicial i mediàtic havia arribat a Madrid, i que tacàs la imatge de Pedro Sánchez o Yolanda Díaz sí que no es podia permetre.

Oltra va dimitir en ser imputada perquè, presumptament, la conselleria que dirigia va tractar d’encobrir un cas d’abusos sexuals a una menor tutelada per part de qui llavors era el seu marit. Com és habitual, la descripció asèptica i legalista dels fets ja sembla una condemna, però la nostra tasca –com a societat, com a ciutadania crítica– hauria d’anar més enllà, perquè, dos mesos després, la víctima i la seua família han denunciat a crits que han estat utilitzats i que no s’ha acomplit la paraula que els varen donar.

I qui els la va donar? Doncs l’acusació particular, que és exercida per una fundadora de Vox i per Vox mateix, així com l’advocat de la menor, que és un tal José Luis Roberto, cap de l’extrema dreta violenta –i impune– al País Valencià, concretament d’una formació que es diu España 2000 (no aclareix si abans o després de Crist), i que, per si encara no n’hi hagués prou, va ser durant més d’una dècada el Secretari General de l’Asociación Nacional de Empresarios de Locales de Alterne. Sense comentaris.

Per desfer-se de la menor, ni tan sols han esperat, per tapar mínimament les vergonyes, que Oltra haja de declarar. Al fem. Més increïble encara que l’ús i abús absolutament impune de la lawfare a l’Estat espanyol és la manera tan casposa, indecent, obscena i, sobretot, cutre amb què la munten. Les clavegueres no són cap metàfora.

Oltra no hauria d’haver dimitit i Compromís, la seua formació, no l’hauria d’haver obligat a fer-ho, cosa que no vol dir que no s’haja de fer autocrítica. Però, per damunt de totes les discrepàncies legítimes que políticament puguem tindre, els i les demòcrates hem d’estar units contra aquesta guerra bruta per parts dels poders d’un estat corrupte fins a la medul·la.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor