Opinió

Punts de vista

Quin desastre, fem-ne un mem

A Itàlia, amb mig país de vacances i l’altre mig preocupat per com pagar les factures, aquesta campanya electoral estiuenca transcorre com una remor de fons, com un televisor engegat i oblidat al centre del menjador. De tant en tant, mentre es despara la taula s’hi fa un cop d’ull per comprovar que tot segueix igual. Les mateixes cares de sempre, les mateixes gesticulacions exagerades que fan preveure promeses que no es compliran.

Preval de forma aclaparadora la sensació que l’extrema dreta guanyarà per golejada, i això fa que qui ja es veu primera ministra, Giorgia Meloni, faci mítings relaxada i sorneguera i instauri contactes amb l’elit econòmica per tranquil·litzar-la. No trencarà la línia econòmica de Draghi, diu, mentre xuta sota l’estora els nombrosos bustos de Mussolini que el partit té dins les seus.

La certesa que l’extrema dreta vinculada al feixisme triomfarà la transmet també l’altra banda. Enrico Letta suplica el vot útil dient que, si no, l’extrema dreta i la dreta podrien superar el 70% del parlament. No és gaire engrescador, com a reclam, intentar mitigar la mida del desastre dels que ja es comporten com a perdedors. A sobre, l’argument de “compte, que venen els feixistes!” no s’aguanta per enlloc; fins abans de la campanya, Letta bromejava còmplice amb Meloni, hi presentava llibres i participava a la festa de Germans d’Itàlia.

La Lliga, segona de bord de la coalició que es preveu guanyadora, fa de Lliga: atia el racisme i llança provocacions per cridar l’atenció. I Berlusconi, l’eix indispensable per a la victòria de la coalició, gaudeix de la seva probablement última campanya. Va debutar a TikTok explicant un acudit on apareixia ell, el papa, Putin i Biden i ell era qui en sortia ben parat. És un generador de mems nat; ho sap i ho explota. Fa bromes de vell verd sobre belle ragazze a la televisió, i el públic l’aplaudeix entusiasta. És el que esperen d’ell i mai no decep. Sembla que a Itàlia ens dirigim cap a un desastre anunciat mentre ens consolem rient dels vídeos kitsch de Berlusconi a TikTok.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor