Opinió

La República que bull

PRENDRE NOTA

El president d’Òmnium va destacar la necessitat de “fer foc nou i no recuperar fórmules que no han funcionat”

Diumenge passat, durant l’acte de la Diada, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, va analitzar la situació política del país. I ho va fer amb lucidesa i serenament, amb un to ben allunyat del que sentim darrerament. Primerament, va remarcar la necessitat de deixar enrere la “tendència autodestructiva” en què viu instal·lat el món independentista i de posar-se d’acord “urgentment”. La divisió, tal com va destacar Antich, provoca “desànim, desmobilització i desorientació”, impedeix la suma de nous adeptes i ens debilita davant els veritables adversaris. Antich va demanar al govern i als partits que mirin endavant en comptes de fer-ho al costat i va destacar que actualment “no hi ha estratègia compartida ni objectiu comú”, una situació que ens impedeix sortir de l’actual “fase de paràlisi”.

En el seu diagnòstic, el president d’Òmnium va voler posar en valor que “estem protagonitzant el moviment d’emancipació nacional més important i massiu d’Europa des de començament del segle XXI”, però amb la mateixa contundència també va afirmar que el cicle polític que va culminar amb el referèndum de l’1 d’octubre ja no dona per a més, que cal obrir-ne un altre, i va remarcar la necessitat de “fer foc nou i no pas recuperar fórmules que no han funcionat”. També va posar el dit a la nafra als responsables de l’atzucac actual i va afirmar que calien “noves maneres, noves sensibilitats i noves veus, nous agents que, fins ara, no han participat en el debat estratègic”. Entre aquests, va destacar especialment el jovent organitzat. A banda del relleu generacional, però, el màxim dirigent d’Òmnium va destacar que “la via democràtica no interpel·la només els independentistes, sinó els sobiranistes i el catalanisme històric”.

Les reunions que s’han celebrat aquesta setmana han estat més aviat un pas enrere, un capítol per oblidar, però cal que els representants de les entitats i dels partits es tornin a asseure fins que s’assoleixi un acord que ens permeti avançar i fixar nous horitzons.

Xavier Antich, que tenia al seu darrere tots els membres de la junta directiva d’Òmnium i més enrere encara els 190.000 socis que té l’entitat, va ser l’únic dirigent que durant la Diada va tenir al davant tots els membres del govern, tot l’espectre de líders dels partits independentistes i sobiranistes i tots els representants de sindicats i associacions. Tots van poder escoltar el seu diagnòstic. Estaria bé que, a més, prenguessin bona nota dels seus suggeriments.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor