Opinió

Punts de vista

FI DE CICLE

El debat de política general d’enguany va començar amb una exposició endreçada del president de la Generalitat sobre les necessitats d’un any complicat per a les economies familiars i empresarials. Va proposar un escut social del govern contra la inflació i l’increment de preus i d’interessos i un acord de claredat per superar la repressió i treballar consensuadament la via per a un referèndum inclusiu, efectiu, reconegut internacionalment i implementable. En un moment de les rèpliques als portaveus dels grups parlamentaris, va fer una crida –davant el clima polític agre in crescendo– que calia parlar menys dels partits polítics de govern i més de tots, de tot el país, perquè en un context com el que es presenta, la immensa majoria de la gent no devia entendre aquesta actitud. L’endemà, a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, va parlar del “soroll que ha desestabilitzat el govern” i que “allunyat la ciutadania” de les institucions i els partits.

Poc que es devien pensar, ell i la majoria del govern, que aquella sessió acabaria amb una crisi de govern, amb un dia sencer amb l’agenda bloquejada i destinada a reunions amb els consellers i el secretari general de Junts i amb una compareixença pública passades les onze de la nit per reclamar responsabilitat i estabilitat, anunciar el cessament del vicepresident per pèrdua de confiança i demanar a Junts que li proposés el nom o els noms dels substituts.

Els dos principals representants de Junts a les institucions, apartats de les seves funcions amb pocs mesos de diferència. Difícil de pair per a Junts. S’han dit, es diuen i es diran moltes coses de part sobre el que va culminar aquest dimecres a la nit i les conseqüències posteriors. Batet, en llançar el darrer gripau desafiant, impossible de digerir pel president de la Generalitat, va accelerar el temporitzador d’una bomba de rellotgeria que feia temps que estava instal·lada sota el govern.

No ho hem vist encara tot, però facin el favor de fer-nos la vida més fàcil i no fer-nos passar tanta vergonya. Matin-ho i posin-se a treballar per una governança estable que generi solucions i confiança i per unes propostes sòlides i amb futur per posar fi a la repressió política i encarar vies inclusives i d’èxit per a l’autodeterminació del país.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor