Opinió

De Fraga a Maó

El mal costum de fer parts i quarts

El desembarcament del turisme de masses va anar acompanyat d’una construcció desmesurada de la primera línia de mar. La balearització va comportar la urbanització salvatge del litoral. Arran de mar es varen construir terrasses i piscines, i es varen aixecar xibius per acontentar els qui serien els futurs amos de Mallorca. Ho varen fer sense tenir en compte les implicacions socioambientals del fenomen. Parlam de final dels anys seixanta i principis dels setanta. El primer cop que es va posar de manifest la benevolència de la Demarcació de Costes envers l’ocupació il·legal de la zona de domini públic marítim terrestre va ser quan diversos militants d’ERC de les Illes i l’exdiputat al Congrés Joan Puig es varen llançar a la piscina que Pedro J. Ramírez té a la Costa dels Pins (Son Servera). Amb aquest fet varen denunciar la seva il·legalitat i la benevolència de la política madrilenya, amb indiferència de partits. Aquesta lluita entre poders es va encetar el 2004. Va ser el primer cop que es va parlar obertament d’ocupació il·legal de la zona de domini públic. Han hagut de passar divuit anys. A l’agost, el Suprem es va pronunciar. L’Alt Tribunal ha desestimat el recurs presentat per un dels fills del periodista contra la sentència de l’Audiencia Nacional que anul·lava la concessió de l’ocupació de domini públic. Coincidències de la vida, aquest estiu, la Demarcació de Costes ha tornat actuar i ho va fer amb informes de la Conselleria de Medi Ambient balear. Varen prohibir muntar els xibius de ses Casetes des Capellans, a la platja de Muro, i també el del restaurant Mar y Paz de Can Picafort, i es va enderrocar la piscina que hi havia sobre arena.

Quan semblava que la legalitat s’imposava, tot i el desconcert de la ciutadania, Costes es torna a encallar. Aquest cop amb el restaurant El Bungalow a Ciutat Jardí, Palma, del qual tant l’edificació com l’activitat de restauració és anterior a l’any 1988. Els han denegat la concessió d’ocupació. El Bungalow segueix obert i allà on hi havia la piscina de Can Picafort volen fer-hi una plaça. El GOB (Grup Balear d’Ornitologia) demana que es compleixi la legislació. Ara, cal esperar que Costes no faci parts i quarts.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor