Opinió

Punts de vista

Una vergonya en democràcia

Que el TC sigui utilitzat una vegada i una altra per tombar el que emana de la democràcia és greu i caldria abordar-ho

Amb el que va passar dijous al Congrés dels Diputats, o més aviat amb el que no va arribar a passar, queda clar quina és la manera d’entendre el sistema democràtic de partits polítics com el PP, Vox i Ciutadans.

Allò que siguin els legisladors els que facin les lleis en representació de la ciutadania que se suposa que representen, no ho porten gaire bé. Per intentar fer un torcebraç al sistema democràtic, tenen el Tribunal Constitucional, farcit de magistrats amb mandats caducats, però ben col·locats per garantir una majoria com la que ara mateix hi ha, afí als grups polítics de dretes.

Que en aquest país el Tribunal Constitucional, que és un òrgan format per jutges, però que té un caràcter polític, sigui utilitzat una vegada i una altra per tombar el que emana de la democràcia hauria de ser abordat des de la gravetat que suposa.

Quan l’estatut català va ser aprovat seguint el que establien les lleis, va aparèixer el Partit Popular per demanar al Constitucional que tombés allò que havia tingut el suport del Congrés, el Senat i la ciutadania catalana mitjançant un referèndum. I ho va aconseguir. Es va acabar imposant un estatut que no era el que havia rebut el suport de la sobirania popular.

Quan el Partit Popular va témer que l’independentisme es podia escapar per alguna escletxa legal i promoure una consulta ciutadana, diguem-ne referèndum, sense que pogués ser un fet delictiu després de la despenalització de Zapatero, es va posar en marxa la modificació de la LOTC que atorgava poders al Constitucional, uns poders molt qüestionats per juristes i organismes internacionals com la Comissió de Venècia, ja que es posava en risc la separació de poders. Ho vam veure durant el procés.

Ara ho han tornat a intentar, i ja veurem si dilluns, finalment, ho tornen a aconseguir: obstaculitzar un procés legislatiu que té la majoria parlamentària per tal de sortir-se amb la seva servint-se de togues col·locades a dit per ells. Una absoluta vergonya en democràcia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor