Opinió

Punts de vista

PERQUÈ ÉS NADAL

El Nadal, amb fred o sense, és d’obligat compliment i no hi caben les excuses ni les mitges tintes

Trobo que passar el Nadal i la resta de festes en mànigues de camisa, tal com aventuren els professionals de la meteorologia, té el seu puntet. Acabarem l’any amb atmosfera primaveral, tot i mantenir amb tossuderia l’ambient nadalenc de la neu artificial, les cançons que parlen d’hiverns congelats i el Pare Noel i els Reis d’Orient embolcallats amb vestits de pells. El canvi climàtic no arriba, o no interessa que arribi, a la ficció de postal d’unes festes que s’emmirallem en els contes de Dickens i que parlen de temperatures sota zero i d’històries a la vora del foc. Són celebracions ancorades en un escenari inamovible, com si el temps i l’escalfament global no les poguessin afectar. Perquè la màgia, ja ho sabem, està per sobre de les lleis naturals.

Vivim conscientment en un escenari muntat per satisfer el consumisme voraç d’aquesta nostra societat. Vaja, que tancarem el 2022 de retorn a la normalitat llançant la casa per la finestra i exprimint fins a l’última gota una suposada felicitat basada en la despesa econòmica que ens havia estat negada per la llarga, i ara ja oblidada, pandèmia de la covid. En els últims dies de l’any no hi cap ni la mesura ni la contenció. Les botigues estan plenes a petar, a les carreteres no hi cap ni un cotxe més, als aeroports s’hi acumulen les cues de gent i els bars i restaurants es freguen les mans perquè s’han multiplicat les celebracions d’empresa i els dinars familiars. Tot és joia i xerinola, i els advertiments de crisis futures i les recomanacions d’estalvi cauen en sac foradat. La necessitat de disfrutar del moment s’intensifica, i la sensació de perpetuïtat de l’instant es multiplica. No es pensa en el demà, o queda massa lluny per preocupar-se si vindrà carregat d’una realitat que té poc a veure amb l’encanteri de les festes. El Nadal, amb fred o sense, és d’obligat compliment i no hi caben les excuses ni les mitges tintes. El clixé reclama afartar-se de menjar i de beure alcohol, comprar regals innecessaris i ajuntar-se sovint amb familiars a qui s’esquiva la resta de l’any. Per què? Perquè sí. Perquè és Nadal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor