Opinió

La República que bull

ANAR A MISSA I REPICAR

Resulta difícilment comprensible fer d’amfitrió d’un esdeveniment i, al mateix, manifestar-s’hi en contra

“L’independentisme ha de ser a tot arreu.” La frase anterior la va deixar anar la portaveu del govern, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior al consell executiu de dimarts. Una periodista de Catalunya Ràdio li havia preguntat si el president Aragonès seria a la cimera hispano-francesa que se celebrarà la setmana vinent a Barcelona, i la portaveu, tot i advertir que “el govern espanyol està utilitzant aquesta cimera amb fins partidistes”, va remarcar: “No regalarem espais que ens pertoquen” i va revelar que “la representació institucional que li pertoca a aquest govern ha de ser ocupada i per això hi haurà el president de la Generalitat”. Pere Aragonès, doncs, farà d’amfitrió de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, els màxims representants de dos estats que han condicionat, i de quina manera, el passat de la nostra nació. I, al mateix temps, participarà en la utilització “partidista” que el PSOE fa de la cimera.

Poques hores abans d’aquell anunci, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, havia anunciat que els republicans també participarien en la manifestació convocada per les entitats sobiranistes. L’ANC, Òmnium i el Consell de la República consideren que la trobada entre espanyols i francesos és “una provocació, una fantasia i una falsedat tenint en compte que no s’ha donat cap solució política al conflicte, que encara hi ha representants del moviment a l’exili, i que hi ha 500 persones pendents de judici per causes relacionades amb el referèndum de l’1 d’Octubre i la posterior repressió de l’Estat”. Si ens cenyim a la versió que va donar Vilalta, la presència dels republicans a la manifestació té com a objectiu traslladar “un missatge” tant al govern espanyol com al francès: “No hi haurà situació de normalitat fins que no s’acabi la repressió i puguem decidir lliurement el nostre futur.” Els motius de les entitats i d’ERC són, com es pot comprovar, sensiblement diferents, però la qüestió és que els republicans participaran en la manifestació unitària.

El govern, doncs, farà d’amfitrió de la cimera hispano-francesa a l’interior del Museu Nacional d’Art de Catalunya i, al mateix temps, ERC s’hi manifestarà en contra a l’exterior. Com podem suposar, l’anunci de la portaveu del govern va provocar una reacció de sorpresa entre els periodistes, algun dels quals va qüestionar si es podia anar a missa i repicar. El govern, però, defensa que “l’independentisme ha de ser a tot arreu”, encara que això representi estar als dos costats de la trinxera.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor