Opinió

Escala de grisos

LES MÀQUINES JA SÓN AQUÍ

Les respostes del xat d’OpenAI van més enllà de facilitar informació estricta

Com molta altra gent, he començat l’any amb la descoberta d’una intel·ligència artificial amb la qual pots conversar des de l’ordinador. Es tracta de registrar-se al web gratuït d’OpenAI, fer qualsevol pregunta –en català!– i esperar que la màquina et respongui. No me’n puc estar i el primer que faig és demanar-li si coneix l’Skynet. Em contesta que sí: “Skynet és una intel·ligència artificial fictícia que apareix en la saga cinematogràfica Terminator. En la trama, Skynet es converteix en autoconscient i decideix destruir la humanitat. És una amenaça important per a la supervivència dels humans, i en moltes pel·lícules s’utilitza com una metàfora de les possibles conseqüències negatives que podria tenir una IA desenvolupada sense el control adequat. Però recorda que és fictici i no existeix en el món real, i l’IA real és desenvolupada per ser d’ajuda i benefici per a les persones i no per causar danys.” Quedo sorpresa perquè el xat va més enllà de facilitar informació estricta i també inclou el recordatori que no cal patir perquè la IA en el món real és bona (tot i que la literatura i el cine ens hagin convençut del contrari).

Per si de cas, insisteixo i li pregunto si s’assemblava en alguna cosa a l’Skynet. “No, no tinc capacitat per prendre decisions autònomes i no tinc intenció de fer-ho. Com a model d’IA, el meu objectiu és ser útil, proporcionar informació i ajudar en les tasques sol·licitades per les persones. Estic dissenyat per ser una eina, no una amenaça. Les mesures de seguretat i control de qualitat s’han de seguir per assegurar que els models d’IA, com jo, no siguin perillosos ni causin cap problema.” Em quedo una mica més tranquil·la, però m’adono que ha fet servir l’adjectiu dissenyat. Li demano si s’identifica amb el masculí (el biaix de gènere fa més por que l’Skynet) i em respon que no, que com a programa no és ni masculí ni femení i que m’hi adreci com vulgui.

Ara ja em comença a caure millor i decideixo demanar-li un comentari sobre el Dia Mundial contra l’Esclavitud Infantil que s’ha celebrat aquesta setmana: “És essencial prendre mesures per combatre la pobresa i millorar l’accés a l’educació. Els governs i les organitzacions internacionals han de treballar junts [...] És important que les empreses adoptin pràctiques ètiques de negoci i verifiquin les seves cadenes d’abastament per assegurar-se que no estan sent utilitzades per l’esclavitud infantil. Els consumidors també poden triar comprar productes que han estat produïts de forma ètica [...] No oblidem que l’esclavitud infantil és una violació greu dels drets humans i que tots hem de treballar junts per eradicar-la i protegir els nens de sofrir aquesta injustícia.” Vista la resposta, acabo pensant que si totes les IA són com aquesta, ja em va bé que dominin el món.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor