Opinió

Punts de vista

El capo era el veí que ningú no veia

Una de les notícies de l’any a Itàlia ha arribat ben aviat: la detenció del capo de tots els capos de la Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro. Era l’últim dirigent dels històrics de la màfia siciliana –molt poderosa avui dia– que quedava lliure, i feia trenta anys que tenia una ordre de crida i cerca. És el responsable de desenes d’assassinats, com ara el dels jutges antimàfia Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, una dona embarassada i un nen de 13 anys, Giuseppe di Matteo, fill d’un mafiós penedit. Per evitar que el pare parlés més del compte, Messina Denaro va tenir el petit Giuseppe segrestat durant vint-i-cinc mesos. Quan ja havia aconseguit el que volia va fer-lo estrangular i dissoldre’n el cos en àcid.

L’arrest de Messina Denaro aquest mes de gener ha monopolitzat les converses quotidianes i les pàgines dels diaris. En teoria era el criminal més buscat d’Itàlia i el cercaven les policies d’arreu del món, i resulta que feia vida on havia viscut sempre, en un poble a prop de Palerm, on va ser detingut.

L’arrest es va fer en una clínica on feia més d’un any que acudia regularment per seguir un tractament oncològic. Feia servir un nom fals, però l’aspecte era el mateix de sempre i fins i tot es feia selfies amb els metges. A més, el centre mèdic és a pocs metres de la seu de la Direcció d’Investigació Antimàfia (DIA). Messina Denaro –que, per cert, tenia la casa plena de pòsters i figuretes d’El Padrí– era la peça de caça major de la DIA, i per això l’edifici estava entapissat amb el seu retrat robot, idèntic a l’aspecte que tenia quan va ser detingut.

El mafiós més cercat d’Itàlia feia vida normal a la seva terra, i per a això va haver de comptar amb la col·laboració d’un munt de còmplices i d’incapaços. A les xarxes circula una proposta per al carnaval que s’apropa: una disfressa d’invisibilitat. Consta de l’abillament que duia Messina Denaro quan va ser arrestat, una jaqueta de pell girada dels anys setanta, un gorro blanc i unes ulleres d’estil aviador. “La garantia dura trenta anys”, diu la disfressa. Tres dècades d’impunitat i omertà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor