Opinió

Punts de vista

LA BAIXA DE MATERNITAT (SI ETS AUTÒNOMA)

En la setmana sis d’embaràs una ginecòloga d’urgències em va dir: “Agafa’t la baixa ara mateix.” I a mi em va entrar aquell riure nerviós de quan ets autònoma. Ara sí que he agafat la baixa, la de maternitat. Bé, en certa manera. És clar que hi ha baixa d’autònoms. Tot i que si és per una grip o una dismenorrea no val la pena que us l’agafeu, us sortirà molt, però que molt més a compte passar per la farmàcia i anar combinant paracetamols i ibuprofens cada quatre hores.

Però si el que us passa és que heu tingut una criatura, us l’heu d’agafar obligadament; puntualitzo: sis setmanes obligades. (Pot semblar, pel meu to, que no volgués agafar-me una senyora baixa de quatre mesos: res més lluny! Juro que m’encantaria no haver de fer res més que cuidar ma filla durant els quatre mesos següents!) Passa que aquest cuidar-la engloba poder comprar-li bolquers, entre altres coses. Vull dir que és important cobrar diners.

Si cotitzeu el mínim com jo (segur que existeixen els autònoms que no cotitzen el mínim, però jo no n’he conegut mai cap) podeu demanar, com deia, la baixa per a autònoms. Cotitzant el mínim us correspondran 960 euros bruts al mes. Dic bruts perquè la quota mensual d’autònoms es continua pagant (feu càlculs de quant queda net.) Mentrestant, durant aquestes sis setmanes, no podreu facturar. Després, tindreu tres opcions: agafar-vos mitja jornada durant les setmanes que us queden, cobrar la meitat d’aquest sou i posar-vos a treballar al mes i mig de la criatura; continuar cobrant aquest sou durant tota la baixa maternal, és a dir, quatre mesos sense poder facturar, o passar directament de les deu setmanes de baixa que us queden. M’al·lucina que el salari mínim interprofessional a Espanya sigui de 1.080 euros mensuals i catorze pagues i, en canvi, el que es cobri estant de baixa sent autònom no arribi ni als 1.000 euros (en dotze pagues). I m’emprenya que aquest text i totes les feines que he d’entregar aquest mes les he hagut de deixar fetes a la setmana quaranta d’embaràs, si volia tenir temps per recuperar-me del part i cuidar la criatura en acabat de néixer.

No sé si a cap dels governs que hi ha hagut els ha importat mai el benestar de les mares autònomes i les seves criatures, però diria que no.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor