Opinió

De Fraga a Maó

Alegria... neix un referent

Un país que no té referents està abocat a la mort, i a les illes Balears, en manquen massa. Posem l’exemple d’un referent de país. Per retre el darrer adeu a Josep Maria Espinàs, van traslladar la seva Olivetti, diversos llibres –alguns de seus i d’altres que emprava per escriure (el Diccionari Etimològic i Complementari de la Llengua Catalana, de Joan Coromines, i el Diccionari de la Llengua Catalana de l’IEC)–, les seves pipes de fumar, un bust amb el seu rostre obra de Subirachs i una camiseta blaugrana amb el seu cognom. Espinàs és el referent que necessita tot país. A més de ser un dels grans escriptors de la nostra literatura i mestre de periodistes, va escriure –juntament amb Jaume Picas, i amb música de Manuel Valls– l’himne de la germanor. Els diu, també als nouvinguts, que Catalunya és el seu país; el català, la seva llengua, i el Barça, el seu equip, i els catalans ho canten i ho interioritzen.

Malauradament, a Mallorca tenim el Mallorcá –l’escric amb accent tancat perquè el victoregen en castellà–. De l’himne, millor no parlar-ne. Potser si el RCD Mallorca s’imposàs en més ocasions al Reial Madrid, Jiménez Losantos contribuiria a augmentar el sentiment mallorquinista. Va qualificar de “patanes asquerosos” els jugadors del Mallorca i de gentussa els aficionats. Els atacs de banyes no ajuden a crear país. Ara bé, quan hi ha diferents factors que conflueixen s’origina la catarsi.

Fulgencio Coll, regidor de Vox a l’Ajuntament de Palma, arremetré contra el consistori palmesà perquè contractà Antònia Font, “un grup que canta en català i no coneix ningú”. Jorge Campos, el líder dels ultradretans, el mateix qui denuncià Josep Miquel Arenas, Valtònyc, amollà pestes contra la presidenta del PP balear perquè “publicità un grup progolpista regat amb 341.000 euros pel govern socialista”. Marga Prohens anà al concert d’Antònia Font i ho penjà a les xarxes.

Després d’onze anys, els Joves de Mallorca per la Llengua recuperen una de les seves activitats més emblemàtiques: l’Acampallengua. Serà els dies 6 i 7 de maig a Sa Pobla, el poble natal d’Arenas i de l’estimat Toni Torrens, l’artífex de Sant Antoni a Gràcia. El cap de cartell és Antònia Font. Neix un referent. Alegria...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor