Opinió

Punts de vista

EL FEIXISME NEIX DE LA INDIFERÈNCIA

Una de les conseqüències del fet que els hereus del Partit Feixista governin Itàlia és que els defensors dels ideals i els mètodes feixistes –amb tota la violència que això implica– s’han envalentit. Les agressions esquadristes han augmentat. Una de les últimes, a l’entrada d’un institut de Florència. Un grup de militants neofeixistes propers a Germans d’Itàlia repartia octavetes de propaganda i un estudiant d’esquerres va rebutjar-les. A continuació, van començar a apallissar-lo, i també a un company seu. Eren sis contra dos, com marca la tradició feixista. Els estudiants d’arreu d’Itàlia s’han manifestat per denunciar la violència feixista contra els menors.

“El feixisme a Itàlia no va néixer als actes multitudinaris. Va néixer al costat d’una vorera qualsevol, quan la víctima d’una agressió per motius polítics va ser deixada tota sola davant de vianants indiferents”, ha escrit Annalisa Savino, directora d’un altre institut de Florència, en una carta als seus estudiants. Mentre l’agressió dels cadells de Germans d’Itàlia, guarnits amb símbols feixistes, no ha valgut cap condemna del govern, la carta de la directora contra el feixisme, sí. El ministre d’Educació, Giuseppe Valditara, ha amenaçat de prendre mesures contra la directora; diu que a Itàlia “no hi ha cap problema amb el feixisme” i que els docents no poden fer política. Segur?

L’ONU va declarar el 9 de novembre “jornada contra el feixisme i l’antisemitisme” perquè aquell dia del 1938 es va produir la Nit dels Vidres Trencats, una terrible onada de violència nazi contra els jueus. El 9 de novembre de l’any passat, però, Valditara va enviar una carta a tots els estudiants d’Itàlia per explicar-los els mals del comunisme i que aquell dia cal recordar només la caiguda del mur de Berlín. Se’n diu revisionisme. I mentre les associacions de drets humans alerten de l’augment de les agressions feixistes, el govern italià s’ocupa “dels problemes reals de la gent”: demanar dimissions a la televisió pública perquè al festival de San Remo dos homes es van fer un petó. Contra el reaccionarisme i el revisionisme, la formació dels joves en l’antifeixisme és més necessària que mai.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor