Opinió

De Salses a Guardamar

institucions i nom(S)

La (mitja) remodelació de les regions franceses torna a qüestionar la idoneïtat de les institucions i del nom del departament dels Pirineus-Orientals (Pyrénées-Orientales en la “llengua de la República”, sola oficial a l’Estat francès). A la centralitzadíssima república, les administracions (“col·lectivitats”) territorials són els consells regional i departamental. Arran de la fusió de les regions Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló, els Pirineus-Orientals formen part dels tretze departaments de la nova regió amb capital a Tolosa. I com a tal envia tretze elegits al Consell Regional (de 158 membres).

L’altra administració local és el Consell Departamental (equivalent del que són les diputacions), que inclou els 226 municipis de les comarques (no oficials) catalanes: Rosselló, Vallespir, Conflent, Capcir, (mitja) Cerdanya i part del Fenolledès llenguadocià. Aquest conjunt territorial és freqüentment designat com a Catalunya Nord (sense entrar a discutir aquí si cal o no aplicar la denominació a tot el departament o si en cal sostreure l’àrea lingüísticament occitanòfona). I encara s’hi podria debatre de la normativa de l’IEC que argüeix la necessitat d’intercalar la preposició de i l’article el entre el nom i l’adjectiu del topònim.

Després del trauma creat entre els nord-catalans per l’esborrament de la seua identitat “catalanorossellonesa” ocultat pel nom de la nova entitat regional (Occitània), i reprenent la insatisfacció històrica per l’asèptic Pirineus-Orientals, les autoritats de Catalunya Nord estan organitzant una consulta per canviar el nom del departament. En tot cas per proposar-ho ja que no és pas gens segur que l’Estat s’avingui a acceptar la demanda.

La intenció seria que la nova denominació recalqués la seua identitat catalana. Encara no queda clar la forma de la consulta, ni quins noms seran proposats: Catalogne, Catalogne (du) Nord, Pays Catalan, Pyrénées Catalanes. O altres menys catalanòfils podrien defendre uns més folkloritzant Pyrénées-Roussillon, Pyrénées-Méditerranée. Si bé un departament rebatejat podria visibilitzar millor la identitat catalana de Catalunya Nord, no resoldria pas la il·legítima annexió toponímica regional imposada pels veïns “gavatxos” (llenguadocians en la llengua dels nordcatalans).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor