Opinió

La República que bull

PREGUNTES EN CLAU LOCAL

Les eleccions municipals ens permetran decidir sobre la realitat més propera, però els resultats tenen un munt de lectures

Les eleccions del 28 de maig estan convocades, en teoria, per escollir els regidors dels nostres municipis i, de retruc, també els consellers comarcals i els diputats provincials, per bé que aquests darrers estiguin molt més en mans de les direccions dels partits que no pas de la ciutadania. En tot cas, el principal objectiu de la convocatòria és decidir qui ens governarà a l’administració més propera, qui gestionarà la neteja i l’arranjament dels nostres carrers, qui liderarà la construcció de la biblioteca o el pavelló; qui gestionarà els serveis socials o la policia municipal, i, fins i tot, qui ens farà de corretja de transmissió de qualsevol necessitat, encara que aquesta es decideixi a quilòmetres de distància i per part d’alguna altra administració. La repercussió, en teoria, se circumscriu als quilòmetres quadrats dels nostres municipis, però la història (només cal recordar el 14 d’abril del 1931) i la realitat molt més propera ens demostren que les eleccions municipals no només serveixen per decidir qui ocupa la casa de la vila, sinó que, com a mínim, permeten moltes altres lectures.

En un tauler de partits inestable i en permanent construcció, i amb un electorat cada vegada més volàtil, les eleccions del 28 de maig també esdevindran un baròmetre de la situació política del país, òbviament, tan interpretable com vulguem. Les preguntes que es poden formular són múltiples. Com quedarà la pugna entre les principals formacions independentistes i entre aquestes i la resta? Com incidiran esdeveniments polítics com ara la ruptura de la coalició independentista a la Generalitat, el balanç de la taula de diàleg, les tensions a cor obert entre ERC i Junts o el cas Borràs? Hi haurà una desmobilització del votant independentista, ja sigui per la trencadissa dels partits i entitats o per la situació del procés? Quina incidència tindran fets relativament recents i amb un impacte directe en el dia a dia de la ciutadania, com ara el caos permanent de Rodalies, el desgavell de les oposicions o la gestió de la sequera? Com es dirimirà la competició entre la dreta i l’extrema dreta o entre els socialistes i els comuns? I, ja en clau postelectoral, quins pactes predominaran als ajuntaments, als consells comarcals i a les diputacions? L’escenari que es presenta és complicat, amb un munt d’incerteses per resoldre, però fem el que fem i passi el que passi amb el nostre vot, no ho oblidem: aquest 28 de maig el que escollim no són els diputats de Madrid o de Barcelona, sinó els regidors i regidores del nostre municipi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor