Opinió

De Fraga a Maó

Trens en condicions

Molts joves de la Franja, i penso concretament en lo meu territori perquè és lo que més conec, quan mos arribe l’edat, anem a estudiar o a treballar a fora. Alguns tiren cap a la capital, a Saragossa; altres a Catalunya: Lleida, Tarragona, Reus, Barcelona...

A uns quants pobles de la Franja central, tenim la gran sort que passe el tren, la coneguda línia Madrid-Barcelona, i això mos facilite enormement los desplaçaments entre casa nostra i la ciutat. Gràcies a n’este servei, podem anar i tornar tots los caps de setmana que volem a casa, i així mantindre-mos lligats a la nostra terra i a la nostra família.

No obstant això, cada volta més sovint, lo viatge en tren es convertix en una odissea. Patim les llargues aturades del tren en qualsevol punt de la línia ferroviària, sense comunicar cap classe d’informació als viatgers. Altres voltes, en una mica de sort, fan algun avís semitallat per megafonia de la necessitat de fer canvi de tren per avaria. Això comporte llargues esperes dels passatgers a l’estació –normalment de Reus–, fins que mos venen a buscar tres o quatre autocars que no acaben d’arribar i que, quan ho fa el primer, no falten los espentejos ni les presses per pujar, de manera que es queda molta gent a peu fins que arriben els següents... que es poden allargar una hora o més.

Últimament, lo que hauria de ser normal, és a dir, arribar a la destinació a l’hora prevista, s’ha convertit en una excepció. Per ficar un exemple, un trajecte que s’hauria de fer en tres hores i vint minuts, s’ha arribat a allargar fins a les cinc hores. Tardo menys en agarrar un avió i anar-me’n a l’altra punta d’Europa que en arribar al meu poble.

Comptar en unes bones comunicacions –de tota classe– és fonamental per al futur del territori. Los descords polítics entre les diferents administracions pel que fa a les inversions i la gestió d’un servei –en este cas Renfe–, són una ruïna per a tots los usuaris del tren. Tindre una bona infraestructura ferroviària, segura i en condicions, no és un caprici, és un dret que tenim com a ciutadans.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor