Opinió

De Fraga a Maó

LA PANADA MUTA a ‘MUFFIN’ DE XOCOLATA

Un amic periodista m’envia una fotografia. En el taulell d’un dels establiments del Forn de Santo Cristo, a Palma, es veu una panada que ha mutat en una muffin chocolate. Això es llegeix a l’etiqueta que porta el preu escrit. Les panades són pastes que es fan en família i que es mengen per Setmana Santa i Pasqua Florida. A Mallorca es fan panades de carn, de pèsols, de carn i pèsols, i de peix, i tenen forma de capses cilíndriques no gaire altes, la tapadora és de la mateixa pasta i es clouen fent una cordella o amb pessigades. Per les festes de Pasqua, també es fan pastes dolces: crespells, formatjades –només a Pollença– i rubiols, i n’hi ha que les omplen de xocolata. Però, panades de xocolates... això és inimaginable.

Diuen que una imatge val més que mil paraules i aquesta és la prova evident de per què l’arxipèlag Balear ha virat a la dreta i de per què Vox quasi triplica els seus diputats i serà decisiu per formar govern als consells insulars i a l’Ajuntament de Palma. La ultradreta ha aconseguit 30 regidors a la Part Forana (així s’anomenen els municipis de Mallorca, exceptuant Palma) i serà clau en grans municipis com ara Calvià, Marratxí i Llucmajor.

Aquesta panada que ha mutat a muffin de xocolata mostra la realitat illenca: una societat que menysprea la llengua i la cultura pròpia, que ven el territori i que es fot de la destrucció, que traspassa negocis, que accepta els abusos de viure d’un model econòmic en què impera el monocultiu turístic. El model d’immersió lingüística, que ha tingut un èxit inqüestionable a Catalunya, no s’ha aplicat a les Illes. Aquí no ho hi el Barça (“Tant se val d’on venim, si del sud o del nord, ara estem d’acord, estem d’acord, una bandera ens agermana”). Hi ha el Mallorca (en castellà). En poc més de tres anys, Mallorca superarà la barrera del milió d’habitants. L’INE estima que la població de Balears creixerà en 300.000 nous habitants en els pròxims quinze anys; es reactiva l’arribada d’immigrants de països llatinoamericans. Té futur aquest poble? Marga Prohens (PP) ha dit que com a presidenta del govern de les Balears posarà fi a la proposta de decreixement turístic d’Armengol. Era una proposta. També eliminarà el català com a requisit per accedir a la sanitat. És el principi de la mort del meu país.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor