El dossier

Més de 700 alcaldes catalans, pendents de la decisió dels jutges

La fiscalia general de l’Estat, liderada aleshores per José Manuel Maza (mort el 18 de novembre passat), va citar el setembre del 2017 fins a 712 alcaldes catalans. El motiu? La seva suposada col·laboració amb el referèndum de l’1 d’octubre. L’acusació popular instava els Mossos d’Esquadra a detenir tots aquells batlles que no es presentessin el dia que estaven cridats a declarar. Vuit mesos després, la causa és tan desproporcionada i de tal magnitud que sembla que està empantanegada. Després que fossin citades algunes de les màximes autoritats municipals, el silenci s’ha apoderat de la causa. Almenys temporalment.

L’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú), és una de les persones perseguides per la fiscalia. Com els 711 alcaldes restants, està esperant a conèixer l’opinió d’un jutge sobre si ha de ser o no investigada. El 21 de setembre de l’any passat estava citada a declarar, però no s’hi va presentar. Va al·legar que tenia coses més importants a fer a Badalona. Des d’aleshores, explica, no ha rebut més notícies. No té ni la més remota idea de quan li arribarà la segona citació, necessària abans que els Mossos d’Esquadra procedissin a la seva detenció (en cas que la tornés a ignorar).

Sabater, que aquests dies s’enfronta a una possible moció de censura del bloc unionista, va ser l’alcaldessa que va prendre protagonisme en l’acte del 27 d’octubre, en què centenars d’alcaldes es van comprometre amb el procés constituent de la República Catalana. Ella va preguntar als presents: “Alcaldes us comprometeu amb el procés de construcció de la República Catalana que s’acaba de proclamar?”

Sabater assegura que la persecució de la fiscalia no ha fet que variï ni un mil·límetre el seu convenciment pel que fa a la seva defensa “del dret de tothom a votar, pensi com pensi”. Admet que d’aleshores ençà ha de donar més explicacions pel carrer, però remarca, orgullosa, que no s’ha vist enmig de cap conflicte. “No hi ha crispació. Hi ha diferències i la gent se m’acosta i en parlem», diu.

Un any abans de les eleccions municipals, i vist el nivell de repressió, el gran dubte és si el procés iniciat per la fiscalia podria desembocar en la inhabilitació d’alguns polítics. Ningú sembla tenir la resposta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor