El dossier

Pacte a CONTRACORRENT

El mateix PSC que el 2015 va regalar els seus vots a la resta de forces d’esquerra de Badalona per tal de foragitar Xavier García Albiol està a un únic pas de protagonitzar un arriscat gir estratègic i pactar amb PP i Cs, a canvi de l’alcaldia

Si no es produeix un gir de guió inesperat i majúscul, Badalona viurà en pocs dies un canvi de govern. El 20 de juny, l’alcaldessa Dolors Sabater i el seu equip (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) passaran al bàndol de l’oposició castigats per una moció de censura que neix d’una aliança del bloc unionista que no aixeca passions ni entre els mateixos promotors. El PSC, amb només tres regidors, es llança a una piscina sense saber a quina altura arriba l’aigua, si és que n’hi ha, i usant com a flotadors les forces de la dreta: el PP de Xavier García Albiol i Ciutadans. El canvi d’estratègia dels socialistes, que el 2015 van regalar els seus vots a Dolors Sabater per tal de desterrar de l’alcaldia l’Albiol del Netejant Badalona, només s’explica perquè el pacte comporta investir alcalde el líder socialista, Àlex Pastor, una aposta que a ulls del PSC contribuirà a visualitzar un candidat que, segons una enquesta recent, coneixen un de cada quatre badalonins. De passada, els socialistes miren de trobar el seu espai en un municipi on la bipolarització entre Albiol i Sabater i la incorporació del PSOE al bloc del 155 els ha deixat fora de joc.

L’estratègia del PSC, així doncs, està dissenyada amb la vista posada en les eleccions municipals del 26 de maig del 2019. El problema és que els vots del PP per tirar endavant la moció poden ser un caramel enverinat. Els populars s’han compromès a fer costat als socialistes per tal que la moció de censura prosperi, però la seva lleialtat no va més enllà del 20 de juny, sobretot després que el PSC hagi condicionat l’entrada dels regidors populars al nou executiu al fet que García Albiol faci un pas al costat i gairebé desaparegui del mapa. El PP ho ha deixat clar: o tots o ningú. Aquest context obligarà el PSC a tirar endavant totes les àrees del govern amb només tres regidors, i amb menys d’un any de temps per recompondre l’estructura municipal. I al davant, i en espera de saber quin serà el paper del regidor de Cs en la nova etapa, tindrà tots els grups municipals fent-li una dura oposició. Es fa difícil imaginar que els partits que ara seran desbancats del govern puguin flanquejar el nou executiu, malgrat que tots es van comprometre ahir a seguir treballant pel bé de la ciutat. Fins i tot han assegurat que faran el traspàs de carteres que correspon, tot i que Sabater es pregunta si és possible saber “amb qui s’hauria de parlar”.

El Partit Popular, per la seva banda, farà Pastor alcalde a canvi de poder vendre als seus electors que ha fet fora “l’alcaldessa i el govern de la CUP” (expressió que Albiol repeteix reiteradament tot i saber que Sabater no és cupaire) i confia que aquest pacte contribuirà a fagocitar aquelles forces amb què competirà l’any que ve. El PP aspira a convertir els comicis de l’any que ve en un clar duel entre Albiol i Sabater. Sobretot si l’arribada de Pedro Sánchez a La Moncloa ajuda a descafeïnar el fenomen de Cs.

I és que l’actual alcaldessa, si s’haguessin d’analitzar els fets en clau electoral, és una de les persones que surt reforçada d’aquesta moció, malgrat que ella ha fet tots els esforços que estaven a les seves mans per aturar-la. Fins i tot hauria ofert als socialistes gestos que la desmarquessin del discurs independentista. El PSC, però, vol el seu cap. Ni Guanyem ni els socis de govern estan disposats a pagar aquest preu. El PDeCAT també va demanar ahir a Sabater la dimissió (després del dia 20, ja que abans no pot), a canvi de mantenir un govern progressista a la ciutat que freni la dreta que representa el PP i Cs. Pere Martínez creu que Pastor podria ser igualment l’alcalde.

Dolors Sabater, doncs, s’erigeix el 2019 com la gran representant del bloc independentista, malgrat que la seva ideologia i algunes aparicions públiques com la del 27 d’octubre estiguin a punt de costar-li el càrrec. El bloc unionista també ha criticat la gestió de Sabater al capdavant de la institució i la poca efectivitat del govern d’esquerres, però aquesta crítica, aïllada de tota la resta, no justificaria el canvi d’aliats dels socialistes. Tampoc no es pot oblidar que la història entre Guanyem Badalona en Comú i el PSC no va començar amb bon peu. “Va ser un part amb fòrceps”, assenyalava aquesta setmana un socialista. Quan semblava que el nou cartipàs estava tancat, amb el PSC dins del govern, un sector de Guanyem va empènyer per tal que els socialistes es quedessin a l’oposició. I en política la memòria juga un paper fonamental.

L’actual govern municipal, doncs, es fa creus del gir del PSC, però ja comença a assumir que el dia 20 passarà a l’oposició. Probablement, Dolors Sabater mai va imaginar que la qüestió de confiança que va presentar lligada a l’aprovació del pressupost tindria nefastes conseqüències per a ella i per als seus. ERC i ICV-EUiA li van aconsellar que no jugués amb foc, però ara ja és massa tard. Tampoc la petició d’exsocialistes de pes, com Maite Arqué i Rafael Madueño, per tal que la moció no prosperi, farà canviar d’opinió el PSC. Alea iacta est.

Ajuntament de Badalona
El ple de l’Ajuntament de Badalona està integrat per 27 regidors i, per tant, la majoria absoluta se situa en 14. L’actual equip de govern (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) en suma 10 i està liderat per l’alcaldessa, Dolors Sabater. A la moció de censura, s’hi han sumat el PSC, el PP i Cs, que sumen 14 regidors. PP 10 regidors Guanyem Badalona en Comú 5 regidors PSC 3 regidors ERC-AVANCEM-MÉS 3 regidors PDCAT-UNITS AVANCEM 2 regidors ICV-EUiA 2 regidors Cs 1 regidor Hi ha una regidora no adscrita a cap grup municipal, Conxa Botey, que va abandonar el PSC.

Dolors Sabater

El 2015 va encapçalar la llista de Guanyem Badalona en Comú, sense cap mena d’experiència en política municipal i figurant com a independent. Aquesta mestra de secundària, amb una llarga trajectòria en entitats socials, va veure com les urnes la convertien en líder de la primera força d’esquerres de la ciutat, fet que li permetia conquistar l’alcaldia en la seva estrena a l’Ajuntament. Ha estat la imatge de l’independentisme en el món local, gràcies sobretot a un parell d’aparicions públiques representant els alcaldes catalans que es manifesten en aquesta línia. Ara, el bloc unionista l’ha castigat per la seva gestió però, sobretot, per la seva ideologia.

Àlex Pastor

Va ocupar el número 2 de la llista del PSC en les darreres municipals, al darrere de Jordi Serra. Abans havia estat nomenat primer secretari de l’agrupació local. La renúncia de l’exalcalde socialista, després que la formació baixés de nou a quatre regidors, va deixar en mans de Pastor el lideratge del partit. Llicenciat en ciències del treball, s’estrenarà com a alcalde (si la moció de censura prospera) sense experiència en un govern local, més enllà del seu càrrec en una empresa municipal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor