El dossier

Donar valor a l’energia verda

Som Energia, amb 47.000 usuaris, és la primera cooperativa de consum i de producció d’energia renovable. La participació i la transparència són els instruments que ofereix per afavorir un canvi en el model energètic

Tècnicament ja és possible passar d’un model basat en els combustibles fòssils i en les nuclears a un model 100% renovable. “El que cal és la voluntat per fer-ho”, explica Judit Casas, membre de l’equip tècnic de Som Energia. Aquesta cooperativa es va posar en marxa el 2010 a Girona i és pionera en la producció i comercialització d’energia verda. Els seus 47.000 usuaris ho tenen clar i poden presumir que tota l’energia elèctrica que consumeixen és neta. Però entendre com s’ho fan no és senzill, de manera que la responsable de la cooperativa fa servir un parell de metàfores.

L’energia es genera des de les diferents plantes, independentment de la seva tecnologia (nuclear, carbó, hidràulica, solar, eòlica...) i es bolca a la xarxa. “Imaginem el sistema elèctric com una piscina gran –explica Casas– amb gent que hi va aportant cubells d’aigua. Aquesta persona és un productor d’energia, pot ser una empresa com Iberdrola o Endesa o un petit productor com Som Energia. Els productors d’energia verda aboquen el seu cubell de color verd, però a la piscina es barreja amb l’aigua que hi posa el productor d’una nuclear o de qualsevol altra tecnologia no renovable.” Per tant, a la xarxa tota l’electricitat, tant la que considerem neta com la bruta, està barrejada. “Els comercialitzadors –continua Casas– omplen les galledes destinades als compradors de l’energia, però l’aigua hi està barrejada. Per acabar-ho d’entendre ens podem imaginar que entren en joc els cromos. Jo, que soc productor d’energia verda, arribo amb el meu poal i quan poso l’aigua a la piscina em donen un cromo de color verd. Llavors ens trobem amb els consumidors que volen comprar energia verda i els oferim aquests cromos.” D’aquesta manera es pot identificar l’origen verd de l’energia, ja que no es discrimina en el seu destí.

PRESSIONAR EL MERCAT

En una situació hipotètica en què totes les comercialitzadores i tots els productors s’intercanvien cromos, s’està posant en valor l’origen de l’energia. “Com més persones demandin proveïdors d’energia 100% renovable, més senyals rebrà el mercat. I aquesta és una de les poques eines que tenim els consumidors per fer pressió i aconseguir canvis”, afegeix Casas. Evidentment encara queda lluny la possibilitat de saturar el mercat de demanda d’energia verda, però s’està avançant ràpidament. La primera comercialitzadora de renovables de l’Estat es va crear el 2005 i des de llavors n’han sorgit 22 més. De la mateixa manera que la telefonia mòbil i internet ens ha canviat la vida en pocs anys, és indubtable que la transició energètica també ens obrirà nous escenaris de vida quotidiana.

La capacitat de decidir

“Les decisions en matèria energètica les prenen grans empreses en connivència amb l’Estat. El govern d’Aznar va liberalitzar el mercat elèctric assegurant un abaratiment de les factures, però ha passat tot el contrari. Paguem un dels rebuts més cars d’Europa”, recorda Judit Casas. Som energia, que no té ànim de lucre, aposta per un canvi de model en què els usuaris/socis deixin de ser estrictament clients i tinguin capacitat de decidir. Per exemple, acordant destinar els beneficis de la cooperativa a construir noves plantes renovables.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor