El dossier

EUROPA, A EXAMEN

La Unió Europea viu un moment delicat: el Brexit, el drama dels refugiats, l’augment del populisme i la xenofòbia i el terrorisme gihadista són alguns dels reptes que ha d’afrontar

Cap a on va Europa? La Unió Europea viu moments complicats i s’enfronta a hores d’ara a diversos obstacles que posen en joc la seva estabilitat. El Brexit –la sortida del Regne Unit, la crisi més simbòlica de totes perquè representa la marxa per primera vegada d’un dels estats membres–, el drama dels refugiats que volen arribar al continent, el populisme en forma d’augment del suport a partits xenòfobs i d’extrema dreta i el terrorisme d’arrel gihadista conformen una fotografia del moment que a Brussel·les preocupa. La desafecció dels ciutadans envers les institucions europees també és un maldecap per als mandataris de la UE. Tot i aquest escenari, Europa continua sent un gegant econòmic, i alguns dels països on es podria haver escampat l’efecte Brexit han preferit quedar-se, de moment, al club europeu. I és que la sortida del Regne Unit –prevista per al març del 2019– es preveu complicada. “El que ha generat el Brexit és un efecte vacuna en molts altres països, que veuen que tot el que s’havia promès que passaria fora de la Unió (pagar menys diners a la UE, controlar fronteres) és molt més complicat”, assegura l’investigador del CIDOB, politòleg i expert en afers europeus Pol Morillas. “Desfer quaranta anys de pertinença no és tan fàcil. No és una qüestió de sí o no. Voldràs continuar en el mercat únic? Voldràs continuar exportant els teus serveis a la resta d’Europa? Tot això no es va preguntar. com tampoc es va parlar del futur d’Irlanda del Nord”, afegeix. Morillas assegura que en molts països no estan contents de com funciona la UE i voldrien ser consultats sobre si quedar-s’hi. “Hi ha moltes dades que demostren que si es preguntés si voldrien marxar de la UE la resposta seria no”, afirma. Per Morillas el Brexit ha tingut aquest efecte disuassiu en alguns països, on el discurs antieuropeista no s’ha acabat imposant. “A França va acabar guanyant un president europeista [al davant de Le Pen, que havia dit fins i tot que sortiria de l’euro]; a Alemanya, Merkel va tornar a guanyar, tot i que l’extrema dreta ha augmentat molt i s’ha situat com a tercera força. A Holanda hi havia la por que guanyés Wilders i es va acabar imposant Rutte. En tots aquests països semblava que el Brexit era un primer pas cap a la desintegració europea. “Ara, la majoria d’opinions públiques aposten per quedar-s’hi, que no vol dir que estiguin contents al cent per cent amb la Unió Europea ni que el suport estigui a nivells similars als d’abans de la crisi”, diu Morillas. “S’ha creat una unió respecte al Brexit dels 27 que ha delimitat les negociacions.” La complicació del Brexit serà l’endemà. “I és aquí on molta gent ha vist que no és la panacea”, diu el politòleg. L’efecte Brexit ha suposat que molts països que fins ara es podien considerar més euroescèptics, com Hongria i Polònia, no es plantegin seguir els passos del Regne Unit. A l’altre extrem, Itàlia. El país on la UE rep menys suport .

Turquia se n’allunya i els Balcans s’hi acosten

Les relacions entre Turquia i la Unió Europea mai han estat fàcils. Les negociacions perquè el país entrés a formar part del club d’estats europeus ja queden lluny. Ara per ara, sembla que cap dels protagonistes ho vol. El viratge cap a polítiques més repressives del president turc, Recep Tayyip Erdogan, l’allunya d’Europa (tot i que rep grans quantitats de diners de Brussel·les per retenir milions de refugiats). A més, Erdogan ha iniciat noves relacions gepolítiques que l’acosten a altres potències, com ara Rússia. D’altra banda, els països balcànics podrien ser els següents “per un deute històric en la gestió de la guerra dels Balcans”, opina Pol Morillas, doctor en ciència política. Tot i això, aquestes incorporacions encara poden trigar anys, perquè aquests països no compleixen, de moment, totes les condicions per entrar a formar part de la UE.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor