El dossier

Treball integral enequip

PRIORITAT
PRIORITAT
“El problema més gran del delta és la sobreexplotació de l’aqüífer”
DEURES
DEURES
“Hem de recuperar l’equilibri i reduir la seva vulnerabilitat al canvi climàtic”

Sobreexplotació dels recursos hídrics –plantes embotelladores d’aigua i més demanda durant l’època d’estiu als municipis turístics–, erosió i amenaça a la biodiversitat i els ecosistemes del delta de la Tordera que, tradicionalment, ha alimentat amb els seus sediments les platges del Maresme i de la Selva. Aquestes són les conclusions telegràfiques amb què experts dels Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) van informar, el passat mes de juny, de l’estudi científic fet sobre una zona històricament molt vulnerable a l’acció de l’home.

El document ha de servir de base per a l’elaboració d’un pla d’actuació integral que determini quines accions cal emprendre i amb quina prioritat i estableixi un calendari. La iniciativa, la primera d’aquestes característiques que s’ha fet a la zona, es gesta en el marc de la Taula del Delta i de la Baixa Tordera, en què hi ha implicats tant els ajuntaments de la zona –Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera i Blanes–, com administracions supramunicipals amb competències a l’espai i sectors econòmics, ecològics, científics i socials que hi treballen. Paral·lelament al treball tècnic, els professionals van entendre la necessitat de fer partícip la ciutadania de la situació de risc que viu el paratge –inclòs en la xarxa Natura 2000– amb un seguit de tallers i jornades que afavorissin un millor coneixement per part de la societat.

“El problema més gran del delta és la sobreexplotació de l’aqüífer. Si aconseguim recuperar-lo, recuperarem el riu i aconseguirem solucionar el balanç sedimentari, mantindrem les platges i millorarem els hàbitats”, va indicar, durant la jornada, Rafa Sardà, coordinador de l’estudi i membre del CEAB, que va insistir que el futur del delta passa per “superar els conflictes històrics i apostar per la coexistència en un espai comú”. La trobada també va servir per exposar els resultats d’una diagnosi aprofundida i participativa de tots els sectors implicats –econòmics, socials i ambientals– dins el projecte d’Isacc TorDelta. Annelies Broekman va incidir en la necessitat d’establir un espai comú de treball, “una visió comuna del futur que es vol construir: la recuperació dels equilibris socials i ecològics del delta de la Tordera i reduir la seva vulnerabilitat al canvi climàtic mitjançant una planificació integral i estratègica”. Els membres de la Taula de la Tordera. liderada pels quatre ajuntaments, es van comprometre a continuar amb la tasca d’elaboració del futur pla d’actuació integral i de recerca del finançament necessari per poder dur-les a terme.

Per conèixer

El riu Tordera neix al Montseny, entre les Agudes i el Matagalls, i desemboca al Mediterrani, entre Malgrat de Mar i Blanes, després d’un recorregut de 61,5 quilòmetres. Es caracteritza perquè els corrents subterranis són molt més destacats que els superficials. Al tram final, amb un delta de 8 quilòmetres de superfície, forma una llacuna aïllada del mar que serveix d’aixopluc a diferents aus migratòries

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor