El dossier

Menjadors en peu de guerra

La nova llei de contractació obliga a fer concurs públic per adjudicar els menjadors escolars, molts en mans de les AMPA, que denuncien interessos econòmics en detriment del projecte educatiu de l’escola

MODEL
“El menjador forma part del projecte educatiu del centre”
LLEI
“Les AMPA no poden competir amb les grans empreses”

. TERESA MÁRQUEZ

mtmarquez@lrp.cat

“El menjador escolar forma part del projecte educatiu del centre, no es pot deslligar de la resta d’activitats i és un model que les AMPA defensen des de fa molts anys.” El curs passat, el Departament d’Ensenyament va posar fil a l’agulla per a la redacció d’un nou decret que ha de regular la gestió dels menjadors escolars –l’anterior data del 1996– i que recull la nova llei de contractació pública en l’àmbit estatal, que exigeix que el servei s’ha de posar a concurs. Aquest nou escenari topa frontalment i posa en perill el funcionament que fins ara han dut a terme les associacions de pares i mares que rebien la cessió del servei de menjador directament dels consells comarcals, que Ensenyament havia designat com a dipositaris oficials de la gestió. “Els canvis responen a l’interès econòmic d’obrir les portes a les grans empreses i deixar de banda la feina que han fet fins ara les famílies”, assegura la presidenta de la FAPAC, Belén Tascón.

Des de la FAFAC, després d’intenses reunions amb Ensenyament, es defensa que la interpretació de la normativa permet que la gestió del servei la continuïn portant les AMPA, però des de l’administració hi ha veus discordants. Mentre el secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez, va anunciar a TV3 que aquest curs no hi hauria canvis en la gestió dels menjadors, diversos consells comarcals de la demarcació de Girona exigeixen a Ensenyament que els aclareixi l’encaix jurídic de la decisió, n’assumeixi la responsabilitat i els eviti incórrer en alguna il·legalitat.

PAGUEN LES FAMÍLIES

Segons els càlculs de la FAPAC, de les 2.350 associacions federades, un 23% gestionen els menjadors dels seus centres escolars, i d’aquest 23%, un 10% ho fa de manera directa. Hi ha una doble modalitat de servei: la contractació de cuiners i monitors per part de l’associació o bé la contractació d’una empresa que faci la feina. “És obvi que la llei de contractació pública està pensada per afavorir l’administració i que les AMPA no hi poden competir amb les mateixes condicions que grans empreses del sector com Eurest i Grup SERHS, però el cost del servei l’assumeixen les famílies i s’han de garantir els seus drets”, comenta Tascón.

Un dels aspectes que recull el decret fa referència al preu dels àpats, estipulat en 6,20 euros com a màxim des de fa deu anys. El nou redactat inclou el desglossament d’aquest preu, una vella reivindicació de les empreses que van guanyar als tribunals en considerar que la xifra havia quedat del tot desfasada, perquè tant el cost dels aliments com de les condicions laborals dels monitors havia augmentat. Des de la FAPAC, defensen que si es considera l’estona del menjador com a part del projecte educatiu, tenint en compte que s’endú un terç de la jornada que l’alumne passa a l’escola, “el més just seria que fos un servei gratuït i universal”.

23%
de les AMPA.
La FAPAC calcula que aquest és el percentatge d’associacions que gestionen menjadors escolars.

Les beques menjador, una necessitat en augment

Teresa Márquez

Durant el curs passat, i segons les darreres dades fetes públiques per Ensenyament, es van atorgar 108.690 ajuts de menjador, un total de 24.641 més que a l’inici del curs anterior. D’aquests ajuts, 18.413 van correspondre al 100% de la beca i la resta, 90.277, van cobrir el 50% del cost del menjador. La partida de les ajudes es manté oberta durant tot el curs amb l’objectiu de poder afrontar les demandes dels alumnes que es van incorporant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor