El dossier

El Suprem pren el relleu a Llarena

El Tribunal Suprem valida que es jutgi Junqueras, Turull, Rull, Romeva, Forn, Sànchez, Cuixart, Bassa i Forcadell, tots a la presó, i també Borràs, Vila, Mundó, Simó, Nuet, Corominas, Guinó i Barrufet, en llibertat. No jutjarà els processats que són a l’estranger

El Tribunal Suprem no es queda de braços plegats davant dels moviments dels partits independentistes. El Suprem ha donat un copet a l’espatlla de Pablo Llarena i valida la instrucció feta pel jutge, que després de l’1 d’octubre de l’any passat va obrir diligències per rebel·lió, malversació i desobediència contra Oriol Junqueras i disset líders independentistes més. En espera que la fiscalia concreti l’escrit acusatori i aclareixi quines penes de presó reclama contra els impulsors del referèndum de l’1 d’octubre i la posterior proclamació de la República, el Suprem dicta l’obertura de la fase de judici oral. D’aquesta manera, desestima la petició de les defenses, que havien demanat allargar la instrucció mitjançant l’estudi d’unes 300 diligències. En la interlocutòria, els magistrats del Suprem rebutgen les al·legacions per evitar “dilacions indegudes”. Paralel·lament, acorden l’arxivament de la causa contra Artur Mas, Neus Lloveras i Marta Pascal.

No hi ha data per al judici, tot i que algunes fonts judicials el situen a començaments de l’any que ve, però el Suprem ha donat llum verda per activar el darrer tràmit abans que arrenqui la vista. Només falta que la fiscalia i les acusacions (l’Advocacia General de l’Estat i el partit d’ultradreta Vox) presentin els seus escrits i concretin la petició de pena. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat que els catalans no acceptaran cap sentència “que no sigui l’absolució”. Carles Puigdemont, des de Ginebra, va avisar dijous que l’inici del judici serà “un moment d’extrema tensió”.

En la interlocutòria que tanca la instrucció, només es corregeix molt sensiblement la tasca de Llarena: ell va processar 25 persones, però les que aniran a judici són 18: Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa i Carme Forcadell, que són a la presó, i la resta de processats que estan en llibertat provisional: els exconsellers Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó, els exmembres de la mesa Anna Simó, Lluís Maria Corominas, Joan Josep Nuet, Ramona Barrufet i Lluís Guinó.

. M. ROVIRA

mrovira@lrp.cat

La rebel·lió

MARC ROVIRA

En les al·legacions que desestima el tribunal, les defenses demanaven a la sala que aclarís si concorren o no els elements de la rebel·lió. Els magistrats eviten pronunciar-se i argumenten que en aquest moment processal només pertoca tancar la instrucció i obrir judici oral. “No es prejutja ni la qualificació jurídica dels fets ni la responsabilitat dels presumptes culpables dels fets.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor