El dossier

I TU, com hi col·labores?

Hauríem de retornar els envasos? Sempre és millor separar la brossa? La Càtedra Unesco de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF és pionera en l’abordatge global de l’impacte de l’home en el medi ambient

Estem molt acos­tu­mats a pen­sar que dos més dos fan qua­tre, en matemàtiques i en qual­se­vol altre àmbit. Això, apli­cat al reci­clatge, vol dir que la majo­ria de nosal­tres, ciu­ta­dans, tenim alguns conei­xe­ments i que inten­tem dur-los a la pràctica tan bé com podem. Ens han dit que sepa­rem els resi­dus, i ho fem. I a quin con­te­ni­dor va cada cosa, i pro­cu­rem encer­tar. Però no tot és blanc o negre. Posem un exem­ple. Si fem una enquesta, segur que la majo­ria esta­rem d’acord que com menys emba­latge tin­guin els pro­duc­tes que com­prem, millor. Pen­sem en una bossa de mag­da­le­nes. Tenim al davant, al super­mer­cat, mig quilo de mag­da­le­nes, totes jun­tes en una bossa. Al cos­tat, una bossa igual, però, en aquest cas, amb les mag­da­le­nes enso­bra­des indi­vi­du­al­ment. Quina opció és millor per al medi ambi­ent? Depèn. Depèn? Si a casa hi ha qua­tre per­so­nes que men­gen mag­da­le­nes, la bossa on van totes jun­tes és una bona elecció. És dife­rent, però, si a casa només hi viu una per­sona. Quin impacte és més gran, el dels sobres de plàstic indi­vi­du­als o el fet d’haver de llençar a les escom­bra­ries mitja bossa de mag­da­le­nes perquè es fan malbé i ja no es poden men­jar? L’impacte ambi­en­tal del mal­ba­ra­ta­ment del men­jar és molt més ele­vat que el de l’emba­latge, al vol­tant de deu vega­des més.

Les dades que aju­den a pren­dre en cada moment les deci­si­ons més res­pec­tu­o­ses tenen molt a veure amb el que s’ano­mena cicle de vida. L’Anàlisi del Cicle de Vida (ACV) és una gran apor­tació. Posem per cas un bolígraf. Podem estu­diar quant con­ta­mina men­tre l’usem, o quan es pro­du­eix, o en el moment que ja és un residu. O podem estu­diar-lo segons el cicle de vida: en la seva glo­ba­li­tat, des que neix i fins que s’esgota la seva vida útil. En això, a bus­car res­pos­tes a través d’aquesta visió glo­bal, la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF és experta. De fet, és pio­nera al món dins de l’àmbit Unesco. La càtedra ha par­ti­ci­pat en nom­bro­sos pro­jec­tes, també d’abast inter­na­ci­o­nal, d’anàlisi de cicle de vida (ACV), eco­dis­seny, com­pra verda i comu­ni­cació ambi­en­tal (eco­e­ti­que­tes) de pro­duc­tes, pet­jada de car­boni i hídrica, gover­nança en la gestió ambi­en­tal i inte­gració d’aspec­tes soci­als i econòmics en les ava­lu­a­ci­ons ambi­en­tals... La missió de la càtedra és pro­moure la inves­ti­gació, l’edu­cació, l’esta­bli­ment de xar­xes de col·labo­ració i la gene­ració de docu­men­tació, tot ori­en­tat al desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble de pro­duc­tes i pro­ces­sos en l’àmbit inter­na­ci­o­nal.

L’Escola Supe­rior de Comerç Inter­na­ci­o­nal de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra (ESCI-UPF), on rau la càtedra, té com un dels objec­tius fun­da­ci­o­nals la gestió del medi ambi­ent i la sos­te­ni­bi­li­tat. És nou que una escola de comerç inclo­gui en els seus esta­tuts aquest enfo­ca­ment. A més de la Càtedra Unesco, a l’ESCI hi ha la Càtedra MANGO de Res­pon­sa­bi­li­tat Social Cor­po­ra­tiva i el RISE (Rese­arch in Inter­na­ti­o­nal Stu­dies and Eco­no­mics). Diver­ses pers­pec­ti­ves que, quan s’unei­xen, poden apor­tar molta llum sobre el pre­sent i el futur del pla­neta, sobre la sos­te­ni­bi­li­tat de les nos­tres acci­ons.

RETORN O NO RETORN

Els tres equips, sota la batuta del direc­tor de la càtedra, Pere Fullana, han fet recerca per tirar enda­vant un estudi amb força ressò i d’actu­a­li­tat: el pro­jecte Ari­adna, sobre el sis­tema de dipòsit, devo­lució i retorn (SDDR), comu­na­ment cone­gut com a sis­tema de retorn d’enva­sos. És una pro­posta que han de deba­tre les ins­ti­tu­ci­ons polítiques, per fomen­tar el reci­clatge i poder reduir el volum d’enva­sos que s’han d’eli­mi­nar. Els lec­tors de més edat podran recor­dar com, fa uns quants anys, es retor­na­ven els enva­sos buits a les boti­gues, per reu­ti­lit­zar-los. El mis­satge de l’SDDR que es pro­posa ara és confós, ja que no és per reu­ti­lit­zar, sinó per reci­clar, igual que es fa actu­al­ment amb el sis­tema del punt verd.

El cas és que els resul­tats de l’estudi, pre­sen­tat fa uns mesos, no reco­ma­nen la implan­tació d’aquest sis­tema de retorn d’enva­sos. Els sorprèn? “Els nos­tres estu­dis xoquen, perquè bus­quem tota la infor­mació i la inte­grem. No donem una visió par­cial, amb la nos­tra recerca, sinó sis­temàtica”, explica Pere Fullana, direc­tor de la càtedra. El tre­ball, que està a la taula dels polítics –i a l’abast de tot­hom al web–, inves­tiga el sis­tema actual i com seria implan­tar –sumar-hi– el del retorn d’alguns enva­sos. “L’Ari­adna és un dels nos­tres grans pro­jec­tes, perquè té molta reper­cussió, política, econòmica i social”, diu Fullana. Han tin­gut en compte diver­sos impac­tes ambi­en­tals: impacte glo­bal –escal­fa­ment del pla­neta, ús de recur­sos natu­rals...–, impacte sobre la qua­li­tat dels eco­sis­te­mes i de l’aigua i impacte sobre la salut humana. Explica Fullana: “Tots els indi­ca­dors empit­jo­ren amb el sis­tema de retorn d’enva­sos, excepte en l’apar­tat d’ús de recur­sos, i en un 10%. Per què empit­jo­ren? Per ine­ficiència asso­ci­ada a la dupli­cació. Ara hi ha un sis­tema que s’encar­rega de tots els enva­sos. Si s’engega un sis­tema nou per a un deter­mi­nat tipus d’enva­sos i mate­ri­als –els que gene­ral­ment tenen més valor econòmic–, vol dir que de la resta d’enva­sos algú se n’haurà de fer càrrec. Qui? El sis­tema actual. És a dir, es dupli­ca­rien els sis­te­mes.” Tenir aquests dos sis­te­mes impli­ca­ria més impacte ambi­en­tal, expli­quen, per no par­lar de l’impacte econòmic, que recau­ria sobre la soci­e­tat, via aug­ment de preus dels pro­duc­tes (l’aug­ment dels cos­tos per part de la cadena de dis­tri­bució, com sem­pre, aca­ba­ria reper­cu­tint en el preu), taxes o impos­tos, i dipòsits no retor­nats. L’estudi està pen­jat al web d’ESCI-UPF i fins i tot i ha un for­mu­lari per fer-hi apor­ta­ci­ons o comen­ta­ris. Asse­nyala el direc­tor: “Que se’l bai­xin, si us plau, i el cri­ti­quin. És l’única manera de millo­rar-lo.”

A la càtedra fan altres estu­dis. Per exem­ple, par­ti­ci­pen en el pro­jecte Zero Cabin Waste. Els socis són Ibe­ria, Eco­em­bes, Gate Gour­met (GG) i Fer­ro­vial. Quins resi­dus asso­ci­ats al càtering gene­ren els avi­ons? Com es poden ges­ti­o­nar? Explica Fullana: “Quan puges a un avió, si és de mit­jana o llarga distància, tindràs esmor­zar, dinar, bere­nar... Si t’hi fixes, et posen diver­sos pro­duc­tes, ato­mit­zats, cada un amb el seu emba­latge. De tot el que ens posen, quant men­gem? Quant és fa malbé?” D’això tracta la recerca. I de com trac­tar millor els resi­dus. La inves­ti­gació, a part de reco­llir dades, ha d’apor­tar solu­ci­ons. Per fer-nos una idea: els vols d’Ibe­ria gene­ren anu­al­ment 4.500 tones de resi­dus. Es busca com ges­ti­o­nar més eficaçment aquests resi­dus. I es bus­quen solu­ci­ons també per als resi­dus de vols no comu­ni­ta­ris, que ara no es poden reci­clar, a causa del risc asso­ciat a pos­si­bles malal­ties. Dins de l’estudi hi ha molts temes interes­sants, un dels quals, sobre els plàstics d’un sol ús, que la CE vol eli­mi­nar. Un bon exem­ple és la cober­te­ria dels avi­ons. La major part de l’impacte ambi­en­tal d’un avió està direc­ta­ment rela­ci­o­nada amb el pes. El pes i el con­sum de com­bus­ti­ble van de bra­cet. Allò que afecta el pes està afec­tant el 95% de l’impacte ambi­en­tal total d’un avió. “Si subs­tituïm coberts que pesen poc (de plàstic) per coberts que pesen molt (d’acer) estem afec­tant nega­ti­va­ment el medi. La solució, ambi­en­tal­ment, pot ser pit­jor que el pro­blema. Hi ha altres estratègies d’eco­dis­seny pos­si­bles.”

ALI­MENTS MAL­BA­RA­TATS

Fins al 25 de novem­bre, se cele­bra la Set­mana Euro­pea de la Pre­venció de Resi­dus, i a cada ter­ri­tori de la UE es fan diver­ses acci­ons. La càtedra ha orga­nit­zat la jor­nada “Estratègies inte­grals per a la pre­venció de resi­dus ali­men­ta­ris”. Ha posat dos exem­ples con­crets: el pro­jecte Zero Cabin Waste, que aca­bem de comen­tar, i el pro­jecte Ceres-Pro­Con. El Ceres, que també està en marxa, estu­dia les estratègies de pro­ducció i con­sum dels ali­ments, per a la miti­gació del canvi climàtic. Està nova­ment en la línia de fer ciència amb la soci­e­tat i per a la soci­e­tat. “Al nos­tre país, la majo­ria de la gent pren les deci­si­ons de bona fe i segons el que li han dit, però el nivell cul­tu­ral, pel que fa al medi ambi­ent, és baix. No vull dir ni de bon tros que l’edu­cació ambi­en­tal a l’escola sigui defi­citària. Passa sovint que els fills ense­nyen els pares. Una altra cosa és que aquests nens, després, siguin acti­vis­tes, que és el que ens convé. No hem de ser sim­pa­tit­zants, hem de ser acti­vis­tes.”

Ens han dit: “Reci­clar més és millor que reci­clar menys.” I segueix Fullana: “Teòrica­ment, tot allò que porti a reci­clar més és bo, i nosal­tres el que diem és que depèn. De vega­des convé reci­clar menys perquè els pro­ces­sos asso­ci­ats a aquell per­cen­tatge addi­ci­o­nal són tan cos­to­sos, ambi­en­tal­ment també, que no com­pensa.” Es busca arri­bar a un nivell òptim. “Anar can­vi­ant els sis­te­mes perquè tot el cicle de vida sigui millor. Uti­lit­zar les millors estratègies, que de vega­des no són el reci­clatge.”

DIETA I MEDI ambi­ent

Segons el que men­gem con­ta­mi­nem més o menys. Hi estan tre­ba­llant, ho explica el direc­tor: “Estem estu­di­ant diver­ses die­tes i plats. Hi ha una cosa que és comuna a tots els sis­te­mes, no només l’ali­men­tari, i és la pre­venció. Segur que men­gem més del que hauríem de men­jar. Segur que se’ns fa malbé més men­jar del que se’ns hau­ria de fer malbé. També podem par­lar del pro­ducte en si mateix. Sabem, per exem­ple, que la carn de vede­lla té molt més impacte sobre el canvi climàtic que la carn de pollas­tre. A banda dels ingre­di­ents, també sabem coses sobre els mètodes de cocció. Si es bull el men­jar i es tapa l’olla i s’abaixa el gas s’obté un estalvi energètic enorme.” Ens plan­te­gem, per exem­ple, si són millors o pit­jors els ali­ments pro­ces­sats. Depèn, nova­ment. “Por­tem-ho fins a l’absurd: te’n vas d’excursió durant una set­mana. T’empor­taràs els ous per fer una truita de pata­tes? Reque­reix una sèrie de pro­ces­sos que poden por­tar al mal­ba­ra­ta­ment ali­men­tari. T’enduràs el pro­ducte fet, uns ele­ments cuits que es pre­ser­ven diver­sos dies. És l’extrem. Pot ser que men­jars ela­bo­rats aguan­tin millor, i tin­guin qua­li­tats nutri­ci­o­nals millors, que com­ple­men­tin una dieta deter­mi­nada, si ets celíac, per exem­ple.” Resu­mint, que no és tan sen­zill. “El que sí que és impor­tant és que un cop apren­guis que una opció és millor que una altra et tor­nis acti­vista. Ho tiris enda­vant i facis que els del vol­tant s’hi afe­gei­xin.” És impos­si­ble saber-ho tot. Hi ha tants àmbits en el quals es pro­du­eix impacte ambi­en­tal! “No ens hem de posar l’obli­gació de saber-ho tot, sinó de conèixer cada dia més coses, tenir intel·ligència ecològica.”

Sovint, quan mirem la publi­ci­tat, molts pro­duc­tes s’anun­cien com a “eco”. Tenim dub­tes. Con­testa Alba Bala, res­pon­sa­ble de la línia de recerca en gestió de resi­dus de la càtedra. “Fa quinze o vint anys pot­ser sí que hi havia més empre­ses que uti­lit­za­ven aquest reclam, aquest màrque­ting verd, per ven­dre més. Era difícil de com­pro­var. Avui dia, però, les coses han can­viat molt. Tenim unes xar­xes soci­als en què la gent és molt activ, i en el moment que una empresa faci una afir­mació i es vegi que no és veri­tat... La intro­ducció de les xar­xes soci­als, de les noves tec­no­lo­gies, també fa que menys empre­ses posin en el mer­cat un mis­satge que no sigui real.”

dECI­SI­ONS TRANS­VER­SALS

Fullana ens mos­tra unes imat­ges en una pan­ta­lla: cai­xes per trans­por­tar fruita. N’hi ha de cartró, fusta i plàstic. La pri­mera és reci­cla­ble, la segona reno­va­ble i la ter­cera, reu­ti­lit­za­ble. Quina és la més res­pec­tu­osa? Quina és la bona? Segons quin ús se’n faci. Si la caixa, amb tomàquets, ha d’anar d’Alme­ria a Finlàndia, amb un camí directe, d’anar i tor­nar, i es fan ser­vir les cai­xes de plàstic, que pesen més, quan tor­nen bui­des tenen un impacte ambi­en­tal. Més val fer ser­vir cai­xes de cartró, que es que­din a Finlàndia i es reci­clin, expli­quen. En canvi, en distàncies més cur­tes, fent viat­ges d’una banda a l’altra, el millor és el plàstic reu­ti­lit­za­ble. Entre els dos extrems, hi ha dife­rents solu­ci­ons. “No s’han de fer afir­ma­ci­ons ni pren­dre deci­si­ons sense pen­sar. Hem estat en diver­sos par­la­ments expli­cant-ho, i asse­nya­lant els casos en què s’ha fet mala­ment, per exem­ple, en el cas de la comer­ci­a­lit­zació de l’oli d’oliva als res­tau­rants i als hotels.” Es va deci­dir que l’oli se servís en ampo­lles no reu­ti­lit­za­bles, que no es pogues­sin reom­plir. “Vam pas­sar d’un bidó i una ampo­lla de vidre que s’anava reom­plint a vint-icinc ampo­lles. Es fa per pro­te­gir el con­su­mi­dor, però és clar, has de saber quina con­seqüència té per al medi ambi­ent, can­viar el sis­tema. Gai­rebé es dobla l’impacte sobre el canvi climàtic.” Si es fa ban­dera de la sos­te­ni­bi­li­tat, con­clou, hau­ria de ser un fac­tor que es tingués en compte en totes les deci­si­ons polítiques.

MERCÈ MIRA­LLES

mmi­ra­lles@​lrp.​cat

FOR­MACIÓ

“Al nos­tre país, la majo­ria de la gent pren les deci­si­ons de bona fe i segons el que li han dit, però el nivell cul­tu­ral, pel que fa al medi ambi­ent, és baix”

ESTUDI ARI­ADNA

“Tots els indi­ca­dors empit­jo­ren amb el sis­tema de retorn d’enva­sos, excepte el d’ús de recur­sos. Per què empit­jo­ren? Per ine­ficiència”

BALANÇA

“De vega­des convé reci­clar menys, perquè els pro­ces­sos asso­ci­ats a aquell per­cen­tatge addi­ci­o­nal són tan cos­to­sos, ambi­en­tal­ment també, que no com­pensa”

RES­PON­SA­BLES

“L’impacte del mal­ba­ra­ta­ment del men­jar és molt més ele­vat que el de l’emba­latge, al vol­tant de deu vega­des més”

DUB­TES

“Cai­xes per trans­por­tar fruita. N’hi ha de cartró, fusta i plàstic. Quina és la més res­pec­tu­osa? Quina és la bona?”

La càtedra

Al darrere de la idea de la creació de la càtedra hi ha el Grup d’Investigació de Gestió Ambiental (GiGa), fundat el 2004 per Pere Fullana, per expandir i intercanviar coneixements del cicle de vida i la seva aplicació a la prevenció del canvi climàtic en una dimensió més internacional. El GiGa és, des del 2011, la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF. Pere Fullana –a la imatge– és el director de la càtedra. Ha participat en centenars d’estudis d’investigació sobre gestió ambiental, anàlisi del cicle de vida, ecodisseny, tecnologies netes... Fullana té, entre d’altres, el Premi a la Contribució Científica més rellevant del Congrés Mundial de Cicle de Vida (LCM setembre 2009).

Observadors a la 24a Cimera del Clima

Entre els dies 3 i 14 de desembre es farà la 24a Cimera del Clima (COP24) de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC, per les seves sigles en anglès). Reunirà uns 30.000 participants, de gairebé 200 països. A la cimera també hi haurà delegats de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic ESCI-UPF i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) com a observadors acreditats. Es farà a Katowice, a Polònia. El tema d’aquesta edició és Canviant junts, en referència a la voluntat de totes les parts implicades d’adoptar les decisions necessàries per aplicar plenament l’Acord de París, aprovat el 12 de desembre del 2015, que estableix mesures per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte hivernacle a partir del 2020 per tal de limitar l’increment de la temperatura mitjana global entre 1,5 i 2 ºC.

Què és millor?

“Sempre s’ha de separar la brossa.” I a la càtedra diuen: “Depèn. Tenim mètodes per demostrar les coses, com ara la reducció a l’absurd”, explica el director. Imaginem, a dalt d’una muntanya, una ermita i dues casetes. Pugen allà diversos camions. “Pugen mig plens i baixen amb uns pocs quilos de més. És molt diferent fer servir un camió que fer-ne servir quatre. El guany de separar la brossa és molt menor que el perjudici de pujar i baixar quatre camions. És un extrem, l’altre seria el de les ciutats molt verticals, on s’acumulen molts residus, i està bé separar-los.” Entre els dos extrems hi ha un ventall de possibilitats. A cada situació, una reflexió. Els ciutadans no podem saber-ho tot de tot, i ja es veu: no hi ha respostes úniques. Volen saber què és el que sí que podríem millorar segur? Decidir-nos a separar bé els residus orgànics.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor