El dossier

LA NIT DE LA REPÚBLICA

El setmanari La República lliura els primers Premis Republicans de l’Any en una emotiva gala celebrada a l’Auditori Palau de Congressos de Girona. Prop d’un miler de persones segueixen en directe una cerimònia marcada pel record dels presos polítics i exiliats i pel compromís de mantenir la lluita popular per teixir un país amb els fils de la llibertat, la justícia i la solidaritat

QUIM TORRA
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
“Caldrà que hi anem i hi anem i sé que hi sereu. Tingueu confiança en vosaltres mateixos perquè sé que guanyarem”
JORDI BORRÀS
FOTOPERIODISTA I PREMI REFLEXIÓ REPUBLICANA
“Vull dedicar el premi a tota la gent que va fer possible l’1 d’octubre, a qui va anar a votar, a qui va posar urnes de manera clandestina... Que es fes d’amagat és la millor manera d’entendre on som”
TAMARA CARRASCO
ACTIVISTA I PREMI D’HONOR
“Vull compartir el premi amb les persones que estan sent represaliades i amb tota la gent del carrer que dona la cara per la República”
MARCELA TOPOR
PARELLA DE CARLES PUIGDEMONT
“Ens demanen més de dos-cents anys de presó pel simple fet de posar les urnes. Aquesta és la democràcia que entén l’Estat espanyol”
MARCEL MAURI
VICEPRESIDENT D’ÒMNIUM
“Els murielistes som aquells que creiem en la gent, que mai perdem l’esperança ni el somriure, aquells a qui l’1 d’octubre ens va canviar per sempre. Trobem a faltar lideratges femenins com el de la Muriel”
NÚRIA TARRÉS
MARE DE L’ADRIÀ CARRASCO
“No ens deixem utilitzar per atemorir-nos. Us demanem que no deixeu mai de teixir aquesta màgica xarxa de solidaritat i que la utilitzem per subjectar els fonaments del nostre nou país. Visca la República!”
LLUÍS LLACH
MÚSIC I PREMI PRIMER D’OCTUBRE
“Vull traspassar aquest premi a la consellera Dolors Bassa, per les moltes complicitats que vam teixir i per les ganes que va demostrar de servir sempre la gent més desfavorida”
MONTSE BASSA
GERMANA DE LA CONSELLERA DOLORS BASSA
“Aquest reconeixement va per la Dolors, per la seva valentia, per haver dit al jutge Llarena que l’única violència de l’1-O la va produir la Policía Nacional i la Guàrdia Civil”
CARLES PUIGDEMONT
PRESIDENT DE LA GENERALITAT A L’EXILI
“Els valors republicans són els de la democràcia i la llibertat. Animo tothom a no mirar enrere, i a gaudir de totes les formes de conjugar el concepte de república davant d’un Estat que té un comportament autoritari”
JAUME ROURES
PRODUCTOR I PREMI REPUBLICÀ DE L’ANY
“Dedico el premi als meus fills, perquè en tot moment han estat on havien d’estar, com milers de nosaltres. Construir la república és una feina quotidiana de construir una societat d’una altra manera. És treballar pel dret a l’habitatge, perquè les dones ocupin el seu lloc o pel dret a decidir”
ADRI CARRASCO
ACTIVISTA EXILIAT I PREMI D’HONOR
“Encoratjo el govern a trencar amb l’Estat espanyol i si no ho creuen possible no els jutjo, però els demano que deixin pas als que sí que estan disposats a desobeir-lo”
VALTÒNYC
RAPER I PREMI REPÚBLICA DE LES ARTS
“Vull compartir el premi amb la gent que està represaliada a la presó i amb els 20.000 afectats per la llei mordassa. Guanyarem!”
JOSEP MARIA CERVERA
PRESIDENT DE L’AMI, PREMI REPÚBLICA POPULAR
“El camí cap a la independència és el nostre camí i és l’única manera que tenim de garantir els drets fonamentals i bàsics de tothom”
MAR SABÉ
REPRESENTANT DE PROACTIVA OPEN ARMS
“Nosaltres salvem vides i a canvi rebem campanyes de desprestigi, però prometem que no deixarem ni una vida a la deriva”

Nit de premis i nit d’emocions republicanes. El setmanari La República va lliurar el 26 de novembre els primers Premis Republicans de l’Any, en una gala celebrada a l’Auditori Palau de Congressos de Girona i presenciada per un miler de persones. Va ser una cerimònia absolutament commovedora, marcada per les absències indesitjades dels presos polítics i els exiliats, grans protagonistes de la vetllada. Tots els represaliats per l’Estat, inclosos els activistes Tamara Carrasco i Adri Carrasco, van rebre el Premi d’Honor de la República, que van recollir familiars i amics que hi van assistir en representació seva. Va ser un dels moments àlgids de la vetllada. L’auditori va bategar amb molta força, sota una allau d’aplaudiments i crits de “llibertat”. Sobre l’escenari, la imatge de la dignitat. A les butaques, el compromís social del poble i la voluntat de no defallir mentre un sol dels presos o exiliats no pugui tornar a casa.

A la gala, presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra, es van sentir crits d’“independència”, però el que sens dubte unia tots els presents són els valors inherents a la república, on ha de tenir cabuda una ciutadania lliure, crítica i participativa. Així ho van assenyalar tant el director de La República, Carles Ribera, com alguns dels premiats en les diverses categories. “Estem satisfets perquè hem reunit tant independentistes de pedra picada com persones no independentistes, una mostra que des d’aquesta revista percebem el republicanisme en tota la seva amplitud”, va assenyalar Ribera. El productor i president de Mediapro, Jaume Roures, premi Republicà de l’Any (un dels sis guardons escollits per votació popular) també va posar l’accent sobre aquesta qüestió: “La república és una feina quotidiana que té a veure amb la nostra sanitat, el dret a l’habitatge, la igualtat plena entre homes i dones i el fet de poder exercir el dret a decidir.”

A més de Roures, els lectors i subscriptors de La República, El Punt Avui, L’Econòmic, L’Esportiu i el Catalonia Today van premiar amb els seus vots Proactiva Open Arms (Premi al Mèrit República), el raper Valtònyc (Premi República de les Arts), el fotoperiodista Jordi Borràs (Premi Reflexió Republicana), l’Associació de Municipis per la Independència (Premi República Popular) i el músic i exdiputat Lluís Llach (Premi Primer d’Octubre). Hi va haver un altre guardó no escollit pels lectors, el Premi Memòria Republicana per a l’expresidenta d’Òmnium Cultural Muriel Casals, que va morir el 2016 com a conseqüència d’un tràgic accident i que va ser recordada com la dona que va ensenyar a la gent del seu entorn a no posar límits als somnis sense perdre mai el somriure.

En una gala àgil i intensa, el fil musical el van posar Miquel Abras, Neus Mar i Marc Blasco, amb composicions que no s’escapaven del to reivindicatiu de la nit ni del clam unànime de llibertat. El president de la Generalitat, Quim Torra, va ser l’encarregat de clausurar l’acte, amb un discurs en què es va referir de nou a l’anhel d’una república que “va d’una transformació social concreta” i en què va instar el president espanyol, Pedro Sánchez, a explicar al Parlament quin projecte té per a Catalunya.

La gala va estar excel·lentment conduïda pels periodistes Xantal Llavina i Igor Llongueres, mentre que el disseny i la idea de la cerimònia va anar a càrrec de l’agència Evil Love, i el desenvolupament i la responsabilitat, de Blanc Produccions. En aquesta primera edició, els Premis Republicans de l’Any van demostrar que han arribat per quedar-se i per seguir reconeixent la tasca d’aquelles persones i entitats que posen el seu granet de sorra en la construcció de la república.

SARA MUÑOZ

smunoz@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.