El dossier

VAGA PER DIGNITAT

La vaga de fam dels presos polítics engega una cadena de solidaritat mentre el Tribunal Constitucional continua bloquejant els recursos posant com a excusa la complexitat del cas

INCOHERÈNCIA
No té sentit resoldre sobre un dret fonamental quan ja no es pot restituir

“No esteu sols.” Aquest és el missatge que el món sobiranista clama com a resposta a la vaga de fam de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Quim Forn i Josep Rull. El centre penitenciari de Lledoners és més que mai en el punt de mira, a l’expectativa de com es desenvolupa una mesura de pressió extrema que ha estat planificada per posar en evidència el bloqueig del Tribunal Constitucional als recursos presentats pels presos, una maniobra que clarament impedeix que el cas pugui arribar a la justícia europea.

Sànchez i Turull van anunciar l’inici de la seva vaga de fam el dissabte dia 1, i immediatament mitjans de comunicació d’arreu del món es van fer ressò d’aquesta protesta. Josep Rull i Joaquim Forn s’hi van afegir el dilluns dia 3. En aquesta primera setmana, les mostres de suport han estat repetides des de tot l’arc independentista. La creació d’una coordinadora de suport amb entitats i partits, la declaració institucional del govern de la Generalitat, el posicionament de diversos eurodiputats, els dejunis col·lectius organitzats per l’ANC, les més de 200.000 adhesions a la campanya vafagadefam.cat, l’impuls de mocions de suport als ajuntaments, les protestes convocades per al dia 15 a Madrid davant el Tribunal Suprem... La mobilització no s’atura, amb l’objectiu d’amplificar al màxim una protesta que pot tenir greus efectes per a la salut dels presos (vegeu el gràfic de la pàgina següent).

No és –ells mateixos ho han deixat clar– una mesura que hagin pres a la lleugera. És un pas endavant en la denúncia de la vulneració dels seus drets, una eina que vol posar el focus en la profunda injustícia que s’està cometent, ja que el Tribunal Constitucional no ha resolt encara, un any després, cap de la trentena de recursos d’empara que han presentat. Un silenci que s’interpreta, a banda de com una clara indefensió, com un entrebanc deliberat per poder recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans.

El silenci del TC

El recurs d’empara és una de les principals competències del Tribunal Constitucional amb l’objectiu de protegir els ciutadans davant les vulneracions de drets fonamentals per part de decisions parlamentàries, governamentals i administratives, i decisions judicials. Entre els recursos presentats per Sànchez, Turull, Rull i Forn hi ha els de la seva situació de presó preventiva, però també els dels drets polítics dels dos primers en relació amb la seva investidura com a presidents de la Generalitat i que ja, ni que fossin admesos, permetrien restituir el dret vulnerat.

Tot i que la llei del Tribunal Constitucional –que en el títol III regula el procediment dels recursos d’empara– no fixa un termini concret per a la resolució d’aquests recursos, sí que es desprèn de l’esperit de la llei que és important resoldre’ls abans no perdin la seva finalitat. És a dir, no té sentit esperar a resoldre sobre la vulneració d’un dret fonamental quan ja no es pot restituir. És per això que la mateixa llei preveu la possibilitat d’adoptar mesures cautelars, o suspendre la decisió qüestionada fins que l’alt tribunal es pronunciï. És el que va fer amb gran celeritat, per exemple, en el cas dels condemnats per l’assalt a la llibreria Blanquerna, quan el novembre del 2017 va paralitzar el seu ingrés a presó per complir la condemna de quatre anys imposada pel Suprem amb l’argument d’evitar “un perjudici que pogués fer perdre la finalitat de l’empara”.

És amb aquesta filosofia i a partir d’aquests principis que els advocats dels presos polítics argumenten que no té sentit que un recurs d’empara sobre la seva privació de llibertat no s’hagi resolt encara un any després. Jordi Pina, advocat de Sànchez, Rull i Turull, apel·la també, per analogia, al que estableix la llei d’enjudiciament criminal i que obliga els tribunals ordinaris a resoldre sobre els recursos de presó en un màxim de trenta dies. És més, el mateix Tribunal Constitucional en la seva doctrina ha recriminat amb contundència els excessos d’aquests terminis per part dels tribunals atenent justament que fan referència a un dret tan important com la llibertat.

Que les resolucions dels recursos relacionats amb la protecció dels drets fonamentals són urgents ho deixa clar la mateixa llei del TC quan en l’article 51 estableix que un cop admesa la demanda d’emparament –i en el cas del procés les ha admès absolutament totes– “...la Sala requerirà amb caràcter urgent a l’òrgan o a l’autoritat de qui dimani la decisió, l’acte o el fet, o al jutge o tribunal que va conèixer del procediment precedent perquè, en el termini que no podrà excedir de deu dies, remeti les actuacions”. A partir d’aquí, s’estableix un termini de vint dies per fer al·legacions. I un cop complerts aquests tràmits, el Tribunal Constitucional fixa dia per a la vista o per a la deliberació i votació (article 52.2 de la llei). En aquest article, però, no marca cap termini per a aquesta deliberació, i és aquí on el TC gestiona els seus tempos. Això sí, un cop fixada la vista o la deliberació especifica que es dictarà sentència en deu dies.

El Tribunal Constitucional, en una nota de premsa que va difondre el dilluns dia 3, al·legava que la complexitat d’aquest procés “està obligant el tribunal a desenvolupar una tasca minuciosa d’estudi per aconseguir, en el menor temps possible, una major protecció dels drets fonamentals implicats”. La casualitat temporal d’aquesta nota just després que Sànchez i Turull iniciessin la vaga de fam no va passar per alt, tot i que la nota informativa teòricament només era per deixar constància que havia acceptat la documentació complementària aportada pels advocats en relació amb la recent sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre el cas Demirtas (el diputat kurd empresonat pels tribunals turcs i de qui va ordenar l’alliberament).

Més de trenta recursos

El Constitucional té pendents de resoldre més d’una trentena de recursos de tots els encausats pel procés. A banda dels recursos contra la presó, s’han de resoldre les al·legacions contra els processaments, la vulneració de drets polítics i la competència del Suprem i l’Audiencia Nacional en el cas.

Un recurs que ha fet història

Mahatma Gandhi i Lluís Maria Xirinacs, dues icones en l’àmbit mundial i nacional de la resistència pacífica, van recórrer al recurs de la vaga de fam com a mecanisme de pressió davant les injustícies dels poders públics

Mahatma Gandhi va convertir les vagues de fam en un instrument essencial de la lluita pacífica contra el domini britànic. La primera la va començar el 10 de febrer del 1943, pocs mesos després de ser empresonat al palau d’Aga Khan, a Pune. La darrera la va finalitzar dotze dies abans de la seva mort i, en aquest cas, tenia com a objectiu promoure la unió entre hinduistes i musulmans. Les seves accions acostumaven a durar entre 7 i 24 dies i van aconseguir mobilitzar alguns sectors de la societat índia, que es van afegir a les seves protestes pacífiques.

En el cas de Lluís Maria Xirinacs, les seves concentracions al davant de la presó Model de Barcelona es van convertir en una de les imatges de la lluita antifranquista. Malgrat tot, la primera vaga de fam la va fer el 1969 a Santa Cecília de Montserrat, juntament amb altres sacerdots catalans i bascos, i tenia com a objectiu reclamar la separació de l’Església i l’Estat. El mateix Xirinacs va argumentar la seva iniciativa a través de fulls volants que va distribuir a les portes de la central de policia de Via Laietana. Els grisos, però, el van detenir a l’instant, i només la intervenció del bisbe de Vic va permetre el seu alliberament. En tot cas, una de les accions més contundents la va començar l’1 de desembre del 1975, quan es va mantenir 42 dies en vaga de fam a la Model de Barcelona. En la carta que va adreçar a l’opinió pública, el sacerdot i activista recordava que es trobava “en presó preventiva tot esperant judici del Tribunal d’Ordre Públic per propagandes il·legals”, però, a més, denunciava que en aquells moments hi havia “una llarga llista de persones empresonades perquè han defensat i han tractat d’exercir els drets a recuperar les llibertats nacionals, polítiques i sindicals de què són privats”. També feia referència als 113 empresonats de l’Assemblea de Catalunya.

. PERE BOSCH I CUENCA

pbosch@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor