El dossier

De 21-D a 21-D

Un any després de l’èpica victòria independentista, la situació continua marcada per la intransigència espanyola i la repressió. El Consell de Ministres a Barcelona ha estat una mostra més de la provocació. Un dossier de dotze planes repassa la visita ministerial, ressegueix l’actualitat de l’últim any i compila les falses promeses de l’Estat a Catalunya

De l’aeroport Adolfo Suárez de Madrid al Josep Tarradellas de Barcelona. Aquesta és la distància màxima que està disposat a recórrer l’Estat espanyol per resoldre la seva profunda crisi territorial si s’ha de fer cas dels gestos mostrats en la versió prepotent del ‘ja soc aquí’ que ha escenificat el govern de Pedro Sánchez portant el Consell de Ministres a Catalunya. Un any després de l’èpica victòria electoral de l’independentisme en unes eleccions imposades per Madrid per assaltar el Parlament de Catalunya amb el cop d’estat del 155, Pedro Sánchez ha seguit fil per randa el manual de les administracions colonials més tronades, amb una visita provocadora amanida amb propostes anecdòtiques que certifiquen la total ceguesa i sordesa dels executius espanyols respecte a Catalunya i que evidencien que si algú utilitza la via unilateral per fer política amb els catalans és el corró estatal.

La complexa jornada del 21-D es va viure amb molta més tranquil·litat de la que de ben segur hauran mostrat els mitjans de comunicació espanyols, que han tingut alguna imatge aïllada que l’independentisme es podria haver estalviat per emmascarar i magnificar la realitat i continuar predisposant de manera cada cop més perillosa l’opinió pública espanyola contra Catalunya.

Durant bona part del dia es van produir talls de carreteres a tota la geografia nacional. On l’ambient es va escalfar més va ser al centre de Barcelona on, paral·lelament a les concentracions pacífiques i cíviques convocades per entitats com Òmnium, grups dispersos d’encaputxats van intentar pressionar les forces policíaques desplegades, que van carregar contra els manifestants en diferents punts de la ciutat.

El Consell de Ministres per exhibir el suposat to conciliador del govern Sánchez es va tancar, doncs, amb una visita llampec absolutament blindada que demostra la poca connexió amb la població catalana i una reunió amb el govern català apel·lant al diàleg que el mandatari espanyol no va trigar ni dotze hores a dinamitar aprovant en la reunió mesures unilaterals tan pintoresques com un rebateig que ningú ha demanat de l’aeroport del Prat, una declaració innòcua sobre el judici i l’assassinat de Lluís Companys i l’eterna promesa d’inversions en infraestructures que no s’acabaran realitzant. Mentrestant, la repressió continua a les presons i a l’exili sense la més mínima voluntat d’esmena.

CARLES RIBERA

cribera@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor