El dossier

1936

Fer pedagogia d’una revolució

El Comissariat de Propaganda de la Generalitat, dirigit per Jaume Miravitlles, va editar un munt de material i va impulsar tota mena d’actes per reclamar l’atenció del món i fer pedagogia dels canvis polítics i socials que s’havien produït a Catalunya des del 19 de juliol del 1936.

DIVULGACIÓ
“El Comissariat va explicar l’obra de govern a l’exterior”

En l’acte de presentació de l’exposició Set mesos de guerra, el comissari de Propaganda de la Generalitat, Jaume Miravitlles, va afirmar: “En la guerra i en la pau, la propaganda és un instrument indispensable a la vida dels estats. Vetlla pel seu decòrum, expandeix els seus valors espirituals, obre camí a la seva producció, al seu comerç, dona sentit a l’expressió totalitària dels països, la difon, l’encarrila. No hi ha un estat modern que no atorgui una consideració de primer ordre a la missió de propaganda. Més ben dit: la importància d’un estat es dedueix, sovint, per l’eficàcia d’aquesta organització propagadora.” La reflexió anterior es podria aplicar al moment actual, però es va fer el 1937, pocs mesos després de l’esclat de la Guerra Civil i quan el govern de la Generalitat, que va actuar durant alguns mesos com un estat, maldava per aconseguir complicitats en un context internacional en què es flairava la proximitat de la Segona Guerra Mundial. Durant mesos, Jaume Miravitlles es va multiplicar en aquesta tasca propagandística. Va obrir delegacions a Londres, Brussel·les, Estocolm i París; va començar a publicar Le Journal de Barcelona, el diari del Comissariat a França; va enllestir els preparatius d’una magna exposició titulada Art Catalan du Xè au XVè siècle i va participar a l’Exposició Internacional que va tenir lloc a París, inscrita dins el famós Pavelló de la República. També va resultar remarcable l’esforç per explicar l’obra de govern de la Generalitat, amb tot un seguit d’obres, editades majoritàriament en anglès i francès, que hom enviava directament a les principals capitals del món.

L’esforç per projectar el país a l’exterior va ser indestriable de l’agitació i informació destinades a enfortir la moral dels combatents al front i de la població civil a la rereguarda. L’estatueta El més petit de tots es va convertir en la imatge simpàtica de la revolució, al mateix temps que es van començar a exhibir els primers noticiaris cinematogràfics i es va començar a publicar Nova Ibèria, una revista institucional del Comissariat. Com és prou sabut, l’ideal revolucionari que hom defensava no va arribar a reeixir, però la tasca d’aquells anys es va convertir en un referent inestimable, tant en l’àmbit intern com extern i, al mateix temps, va permetre prestigiar l’actuació de la Generalitat en unes circumstàncies certament difícils.

19 de juliol del 1936
El fracàs de l’aixecament militar dona inici a una revolució social i política a Catalunya.
21 de juliol del 1936
Es constitueix el Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya.
3 d’octubre del 1936
Es posa en funcionament el Comissariat de Propaganda amb l’objectiu de difondre la realitat catalana al món.
Del 3 al 7 de maig del 1937
Enfrontaments entre les forces d’ordre públic de la Generalitat i milicians de la CNT, que provoca la sortida d’aquests darrers de les institucions.
25 de juliol del 1938
Inici de la batalla de l’Ebre.
10 de febrer del 1939
Les tropes franquistes arriben a la frontera francesa.

El somriure de Catalunya

André Malraux el va presentar com “el somriure de Catalunya”. Amb una llarga trajectòria com a periodista i polític, Jaume Miravitlles va passar, en pocs anys, de col·laborador de Francesc Macià en els fets de Prats a Molló a ànima del Comissariat de Propaganda. Amb el seu tarannà optimista, alegre i conversador, va dirigir amb encert un instrument al servei de l’anomenada “revolució del bon gust”, una transformació impulsada, manllevant les seves paraules, “no per la fam ni per la crisi, sinó per la defensa de l’esperit i de la dignitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor