El dossier

QUAN LA PRESÓ ENTRA A CASA

Els familiars dels líders independentistes presos es preparen per afrontar el judici al Tribunal Suprem i interpreten la vista com l’oportunitat de poder rebatre una acusació fal·laç i de deixar enrere els mesos de presó preventiva

La tardor del 2017, quan feia una mica més d’un mes que la jutgessa Carmen Lamela havia enviat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó, la cadena anglesa BBC va fer un reportatge recollint detalls de quin impacte havia tingut l’empresonament en el seu entorn familiar. El periodista James Reynolds donava protagonisme a Amat, el fill de Jordi Cuixart, que llavors tenia només sis mesos d’edat. Txell Bonet, la parella de Cuixart, prenia en braços el petit infant cada matinada de dissabte, abans de les cinc, per fer un viatge en tren fins a Madrid, seguit d’un trajecte en cotxe fins a la presó, perquè pare i fill es poguessin veure, no més de 40 minuts i amb un vidre pel mig. Veure’s, sí. Tocar-se, olorar-se o petonejar-se, no. El pas del temps, més de quinze mesos en presó preventiva, no ha modificat la llunyania que imposa el règim penitenciari. “Tenim unes fotografies a l’habitació on dormim i, cada dia, l’Amat diu «bon dia, papa»”, ha revelat Txell Bonet.

Les famílies dels independentistes presos es preparen per al judici que s’ha de celebrar a partir del mes que ve al Tribunal Suprem. En l’entorn de Junqueras, Rull, Turull, Forcadell, Romeva, Forn, Bassa, Sànchez i Cuixart hi ha coincidència que el senyalament de la vista marca un punt d’inflexió per variar les rutines que els ha tocat suportar durant tots els mesos d’arrest preventiu. Ferran Pegueroles, fill de Carme Forcadell, ho sintetitza de manera clara: “La presó d’una mare no li desitjo a ningú.” Cada família viu, i suporta com pot, la seva pròpia realitat, però a cada casa hi ha la seguretat que el judici s’ha preparat a consciència.

Diana Riba és la parella sentimental de Raül Romeva i una de les fundadores de l’Associació Catalana pels Drets Civils, l’entitat creada per les famílies dels presos i exiliats polítics catalans com a plataforma d’actuació conjunta. Diana Riba posa de manifest que l’arribada del judici actua com un desllorigador psicològic positiu: “Els arriba l’hora de poder-se explicar, de poder demostrar que no haurien de ser a la presó.” Afegeix que representa “superar una etapa”, fer un pas endavant per aconseguir deixar en evidència la desproporcionalitat de la privació de llibertat: “Sortir de la presó preventiva és una necessitat que tenim tots, tant ells com les famílies.”

“El que més ens neguiteja és el que hauran de viure ells per anar a declarar”, diu Blanca Bragulat, dona de Jordi Turull. “El soroll de les portes de la cel·la tancant-se, és una cosa que portaran a dins tota la vida”, lamenta.

Mare de dues filles, de 21 i 17 anys, els diu “que s’han de sentir orgulloses del seu pare”, i assenyala que el neguit no és només de les portes de casa cap endins: “Tenim molta relació amb la dona d’en Josep Rull, i veig els seus fills, que són petits, i també pateixo per ells.” Relata la necessitat que la família faci pinya i destaca especialment la convulsió que pateixen els familiars d’edat més avançada: “En l’àmbit familiar ho aguantarem, perquè si nosaltres no aguantem i estem tranquils, no podem transmetre a en Jordi la tranquil·litat que necessita, però els avis són grans i ho pateixen. Jo estic segura que veuré el meu home sortir de la presó, i les meves filles, també, però els pares del Jordi és normal que ho dubtin. Per sort, són forts i ho porten amb molta dignitat”, exposa Bragulat.

Diana Riba i Blanca Bragulat tenen un discurs semblant quan analitzen la situació que els ha tocat viure: “A això no t’hi acostumes, intentes adaptar-te al que t’ha tocat viure”, diuen. La dona de Turull rebla: “La gent se’ns acosta i ens diu que no entenen com ho podem aguantar. Doncs ho aguantem perquè cal aguantar, perquè no han fet res dolent.”

Desgast

“A l’Estat espanyol es fa un abús de la presó preventiva”, lamenta Diana Riba. La dona de Raül Romeva, designada candidata d’ERC a les eleccions europees, diu que està concretant detalls logístics sobre com s’organitzarà per assistir a les sessions del judici. De manera similar s’expressa Blanca Bragulat, esposa de Jordi Turull: “En l’arrencada del judici hi serem, segur. Igual que en la part final, però hem de tenir en compte el cost i l’esforç que representa.”

Durant el judici, els encausats també estaran sotmesos a un desgast físic. Seran llargues sessions en què, a més de la pressió d’afrontar un procés judicial, també veuran alterat els seus àpats i ritmes de descans.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor