El dossier

Romeva, testimoni de presó, visió de futur

L’exconseller d’Exteriors publica “Esperança i Llibertat” a les portes del judici polític

. CARLES RIBERA

cribera@lrp.cat

L’exconseller d’Exteriors de la Generalitat Raül Romeva (Madrid, 1971) ha estat l’últim en fer arribar als lectors les seves reflexions com a pres polític, amb un llibre emotiu i amè des del punt de vista humà i alhora amb una reflexió política profunda. El volum s’ha presentat a Barcelona aquesta setmana, en un acte que va comptar amb els dos pesos pesants actuals d’Esquerra, el president del Parlament Roger Torrent, i el vicepresident del govern Pere Aragonès, que van acompanyar, en una taula rodona moderada per la periodista i escriptora Laura Pinyol, la dona de Raül Romeva, Diana Riba, i la prologuista del llibre, l’escriptora i diputada d’ERC Jenn Díaz.

Tots els ponents van destacar o estar d’acord que el llibre no està escrit “només per a convençuts” i que tampoc conté “ni retrets, ni passa comptes amb ningú, ni traça fulls de ruta o jugades mestres”, segons va resumir Pinyol, que també va traslladar al públic assistent el context en què ha estat escrit: “El temps que es tarda en llegir el llibre és més temps del que Romeva ha pogut passar amb els seus fills a la presó.” Un context que va completar Diana Riba amb una frase no menys punyent però igualment reveladora: “En aquest llibre hi ha moltes més paraules i reflexions de les que hem pogut compartir i dir-nos amb en Raül.”

Malgrat les inevitables referències a la dura situació per la que travessen els presos polítics catalans, en la presentació d’aquest testimoni escrit del captiveri es va voler traslladar un missatge del propi Romeva gens autocompassiu: “No ens ploreu, reivindiqueu-vos.”

El volum del polític que va ser el cap de llista de Junts pel Sí l’any 2015 combina la seva experiència a les presons d’Estremera i Lledoners, amb un anecdotari que relata i transmet la duresa latent de la situació amb una amenitat i una considerable capacitat de distanciament sobre els fets que ell mateix i els seus companys de captiveri protagonitzen. La part descriptiva i testimonial es combina amb reflexions existencials i polítiques que aporten un gran valor assagístic al volum. En aquest sentit, Romeva reivindica la necessitat d’eixamplar la base (“l’objectiu és que molta gent que avui no és amb nosaltres, per por, s’hi acabi sumant perquè consideri que és, també el seu espai”, escriu en el llibre) i no renunciar a l’humor, la ironia i el sarcasme com a armes, “molt més eficaces que no pas accions pensades i dissenyades per buscar l’enfrontament entre blocs”.

ESPERANÇA I LLIBERTAT Autor: Raül Romeva Editorial: Ara Llibres Pàgines: 274
ESCRITS DE PRESÓ Autor: Joaquim Forn Editorial: Enciclopèdia Catalana Pàgines: 332
34 dies de tardor i un de primavera Autor: Meritxell Borràs Editorial: Símbol Pàgines: 180
ABANS NINGÚ DEIA T’ESTIMO Autors: Anna Forn, Beta Forn, Laura Turull, Marta Turull, Oriol Sànchez Editorial: Catedral Pàgines: 160
ORIOL JUNQUERAS. FINS QUE SIGUEM LLIURES Autor: Sergi Sol Editorial: Ara Llibres Pàgines: 180
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor