El dossier

JUDICI A UN PAÍS

El Tribunal Suprem ultima els preparatius del que serà el judici més transcendental de la història del país. Repassem les claus d’aquest procés i els arguments de les defenses, que el volen convertir en un judici a l’Estat

El Tribunal Suprem està enllestint tots els tràmits per iniciar en poques setmanes l’anomenat judici del procés, un judici a la voluntat popular que ha volgut qüestionar el règim del 78. Una causa política: del “posi les urnes, president!” que sintetitza en una frase –pronunciada per l’aleshores presidenta de l’ANC, Carme Forcadell– la voluntat de la ciutadania –demoscòpicament calculada en el 80% del país– a la causa especial 3/20907/2017 de la sala segona del Tribunal Suprem. A principis de febrer s’asseuran al banc dels acusats els exmembres del govern de la Generalitat Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila; els líders de dues entitats civils, Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium), que han promogut una mobilització ciutadana sense precedents amb manifestacions multitudinàries i pacífiques, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. I més endavant ho faran davant l’Audiencia Nacional l’exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero i diversos càrrecs d’Interior per no haver reprimit per la força la celebració del referèndum. I encara hauran de respondre també davant dels tribunals alguns dels membres de la mesa del Parlament i representants de partits polítics per haver permès i exercit el debat polític. I un president, quatre consellers del govern i dues líders polítiques a l’exili (Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig, Marta Rovira i Anna Gabriel), tots a disposició de tribunals europeus, alguns dels quals ja han qüestionat, o s’han pronunciat de manera contundent, com el tribunal alemany Schleswig-Holstein, que el que es vol jutjar a l’Estat espanyol no es correspon amb les greus acusacions de rebel·lió i sedició que pesen sobre bona part dels processats.

El cas, adverteixen les defenses, s’acabarà dirimint al Tribunal de Drets Humans europeu per la llarga llista d’irregularitats processals i la vulneració de drets humans. Tanmateix, el judici al Tribunal Suprem, que començarà pels volts del 5 de febrer, no serà un tràmit en espera de la justícia europea. El judici serà per als presos l’oportunitat de fer sentir la seva veu i la seva denúncia contra l’Estat.

JUDICI A UN PAÍS

El judici, cada setmana a La República

Cada setmana La República farà un seguiment de les sessions del judici amb l’anàlisi d’experts que ens ajudaran a entendre què passa en el que ja es considera un dels judicis més importants de la història jurídica europea recent.

L’anàlisi de Gonzalo Boye

L’advocat que coordina la defensa del president Puigdemont i els consellers exiliats farà una anàlisi setmana a setmana dels elements clau del judici. Boye, que coneix la causa de primera mà i és probablement un dels advocats que coneix més bé els actors del poder judicial de Madrid, serà una de les veus imprescindibles per entendre què passa al Suprem.

L’intèrpret

Agustí Carles, advocat, membre dels col·lectius Drets i Constituïm, i que ha col·laborat com a assessor en la defensa de Carme Forcadell i el govern català, serà l’encarregat de fer-nos comprensibles els conceptes jurídics que cada setmana centraran les sessions del judici.

Les claus de la setmana

L’anàlisi dels experts anirà acompanyada de la informació sobre els elements més importants que passin al llarg de la setmana a dins i a fora de la Sala del Suprem.

Què hi diu...

La informació es complementarà amb entrevistes i opinions a l’entorn del que passi al judici.

La veu internacional

La transcendència en l’àmbit internacional del judici contra l’exgovern català i l’expresidenta del Parlament serà un altre dels elements a què es prestarà atenció des de les planes de La República. Comptarem amb l’anàlisi de periodistes en diferents països per conèixer de primera mà com es veu i quin efecte té el procés català més enllà de les nostres fronteres i com es tracta informativament en cada país. La mirada se centrarà especialment en la resta de països europeus, però també més enllà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor