El dossier

Carme Casas i Godessart

Carme Casas i Godessart (Alcalá de Gurrea, Osca, 1921 - Tarragona, 2013) es va establir a Catalunya el 1934. Afiliada a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya, es va exiliar tota sola a França. Va passar per camps de concentració fins que va retrobar la família. A França va participar en la resistència, i el 1944 va tornar. Va ser detinguda i tancada a la presó de Figueres durant un mes. Va militar en la clandestinitat contra el franquisme. Va ser detinguda, torturada i empresonada. Un cop lliure, va treballar en l’organització del PSUC i de CCOO a l’àrea de Tarragona. El 1997 va ser una de les cofundadores de l’associació Les Dones del 1936. Va deixar testimoni del pas a l’exili per Cervera de la Marenda.

“Esperava trobar una terra d’acollida, un indret on poder aturar-me a descansar sense perill, lluny de l’abast dels feixistes. Un lloc amable que em compensés la pèrdua dels pares, que en aquell moment no sabia on eren ni si els tornaria a veure. França era un lloc ideal, una mena de paradís on podríem menjar i trobaríem roba d’abric i llits calents on poder dormir sense alarmes aèries ni sirenes. En arribar a l’estació de Cervera, però, em vaig trobar amb tot de gent amuntegada, amb paquets i maletes, amb dones que ploraven, amb vells que ploraven, amb nens i homes que també ploraven. I amb aquelles piles d’armes que prenien als soldats, les separacions familiars, els homes a una banda, les dones i els nens a l’altra, i totes aquelles escenes de menyspreu i maltractament per part dels gendarmes i l’exèrcit francès. Em vaig trobar amb aquells cops de culata que ens feien anar de bòlit i aquells crits d’allez, allez que eren l’única cosa que ens deien.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor