El dossier

Josep Pey i Calvet

Josep Pey i Calvet (Pont de Molins, 1893 - Figueres, 1950) va ser mestre i director del Col·legi Empordanès, a Figueres, i membre de la Federació Republicana Socialista de l’Empordà (adherida des del 1931 a ERC). Va participar activament en la vida cultural i política figuerenca. Es va exiliar amb la seva dona, Remei, i el seu fill, Albert. No va passar per cap camp de concentració. A Perpinyà va fer classes a antics alumnes de l’Institut de Figueres que també eren a l’exili. El setembre del 1941 va tornar a Figueres perquè li havien assegurat que no li passaria res. El van tancar a la presó fins al maig del 1943. A principis del 1944, va obrir una escola, fins al 1949, quan la va traspassar. El seu testimoni és la carta que va deixar a casa quan va marxar el febrer del 1939.

“Avi, tia petita, germans tots, a les vostres mans poso avui el tresor de la meva vida. La Remei i l’Albert no tindran, a partir d’ara, ningú més que vosaltres. Ja sé que és molt. Ja sé que allà on siguin també hi haurà el vostre escalf i la vostra acollença. Aquesta certitud m’ajuda a fer menys dolorosa la separació.

Estimeu-los. Vosaltres sou tots bons i teniu bon cor. Ells també ho són i el seu cor batega amb el vostre. Feu-ne de tots un, i la vida, avui massa amarga, ens serà aleshores un xic més planera.

L’Albert es troba en plena formació. Cuida’l, avi! Que la meva absència no es faci notar gaire. Feu-me’l un home.

Us ho demano amb devoció de creient. Amb tota la passió d’una ànima feta trossos.

Vostre, ben vostre, Josep.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor