El dossier

Els observadors, vetats a la sala

Les circumstàncies que envolten el judici als líders independentistes i la controvèrsia que ha generat la instrucció de la causa ha motivat que més d’una dotzena d’organitzacions d’observadors internacionals sol·licitessin al Tribunal Suprem poder seguir les sessions del judici des de la sala per avaluar el desenvolupament de la vista oral. Les defenses ho reclamaven de manera expressa, però el Suprem s’hi ha oposat. “La sala coincideix plenament amb la defensa a l’hora de subratllar la importància d’observadors que converteixin la seva presència en un sa element de fiscalització de l’exercici democràtic de la funció jurisdiccional”, recull la interlocutòria, però, a continuació, tomba la reclamació exposant que “les sessions del judici seran televisades en directe i mitjançant streaming”. El Suprem al·lega que retransmetent la vista “qualsevol ciutadà que es vulgui convertir en observador, nacional o internacional, ho podrà ser”.

La plataforma International Trial Watch - Catalan Referendum Case, creada per facilitar la presència d’organitzacions internacionals com a observadors durant el judici, lamenta la resolució del Suprem. La seva portaveu, Anaïs Franquesa, posa de manifest que la presència d’observadors internacionals “és habitual” en judicis penals perquè operen com una garantia de la “transparència” del procés judicial. Afegeix que “no seria la primera vegada que es permet a l’Estat espanyol” i que és una pràctica acceptada en països com “els Estats Units, França, Itàlia, el Regne Unit i Turquia”.

Carlos Lesmes, president del Consell General del Poder Judicial i a qui, anteriorment, el PP va nomenar director general de Justícia durant la presidència de José Maria Aznar, ha assegurat que el judici respectarà les garanties de “publicitat i transparència”, una tesi que té el suport de Montserrat Comas, la portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, l’associació teòricament més progressista de la carrera judicial. Comas opina que no s’ha infringit cap norma vetant els observadors perquè la llei processal no hi fa cap referència, i afegeix que “la millor manera” de donar publicitat al judici del procés “és el que es farà, retransmetre’l pels mitjans de comunicació”. Anaïs Franquesa discrepa en això i afirma que “normalment” els tribunals faciliten la presència d’observadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor