El dossier

LES PUNYETES DEL JUDICI

L’Estat espanyol s’escarrassa a maquillar la seva imatge, erosionada pel procés judicial i pel tracte als presos

Coincidint amb els preliminars pel judici als presos independentistes, el govern espanyol va decidir posar en marxa la campanya España Global per contrarestar l’impacte exterior que pugui tenir, per a la marca Espanya, un procés judicial que persegueix un referèndum i que és la continuació de la violència policial exercida sobre Catalunya aquell 1 d’octubre. La presidenta del Banco Santander, Ana Botín; la directora de cinema Isabel Coixet; el cuiner José Andrés, i el periodista Iñaki Gabilondo, entre d’altres, busquen fer veure que la democràcia espanyola i el seu marc constitucional són garantia de llibertat.

Les teories publicitàries, però, han xocat amb la realitat. El fiscal de l’Audiencia Nacional Pedro Rubira ha atacat els jutges que exerceixen a Catalunya acusant-los de no ser imparcials, justament per viure a Catalunya. El TSJC ha reaccionat de manera rotunda titllant de “gravíssima irresponsabilitat” les manifestacions del fiscal.

Del trasllat dels presos de Catalunya a Madrid se’n va ser a càrrec la Guàrdia Civil, i va estar marcat per la filtració d’un vídeo, gravat des de dins d’un dels cotxes de la policia, en què es feia mofa dels manifestants concentrats a la sortida de la presó de Brians. El guàrdia responsable de la filmació va ser identificat i suspès de funcions.

Amb l’arribada a Madrid les peripècies es van multiplicar. A la presó de Soto del Real, els funcionaris van comissar els articles de color groc que els encausats portaven a les maletes. Bàsicament, roba i peces d’abric, tot i que a Raül Romeva li van confiscar fins i tot retoladors d’aquest color. Al mateix Romeva li van prendre, també, un exemplar de la revista satírica El Jueves amb l’excusa que era “políticament incorrecte”. Al filtre d’entrada de la presó també s’hi van quedar els ordinadors que els presos portaven i que necessitaven consultar per preparar la seva defensa. Institucions Penitenciàries va al·legar que els havia de revisar per si hi havia algun contingut impropi.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet aquesta setmana un viatge llampec a Estrasburg per reunir-se amb el secretari general del Consell d’Europa i amb el president del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per convèncer-los del suport del govern espanyol a “la promoció dels drets humans” i de la preocupació espanyola pel respecte a les minories. Mentrestant, Josep Rull ha denunciat: “El fred és un dels nostres pitjors enemics. A Soto del Real, prop de la serra de Guadarrama, només hi ha calefacció dues hores al dia. Les cel·les són autèntiques neveres.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor