El dossier

12- F: COMPTE ENRERE

El 12 de febrer arrenca el judici que asseurà davant set jutges del Tribunal Suprem l’independentisme català

Després d’un any llarg, el 12-F, veurem per primer cop els presos polítics
“Sis-cents periodistes s’han acreditat per seguir el judici”

12 de febrer. 10 hores. Sala de plens del Tribunal Suprem. S’inicia el compte enrere per al judici contra l’independentisme català que asseurà al banc dels acusats mig govern de la Generalitat, els representants de dues entitats civils del país i l’expresidenta del Parlament, en una repressió sense precedents per haver organitzat la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. Dimarts vinent serà la primera vegada que, a través de les imatges de televisió que oferirà el tribunal, podrem veure els presos polítics després d’un any llarg d’empresonament. Unes imatges d’una forta càrrega política i també emotiva després d’un any de mobilitzacions ciutadanes.

La sala de plens del Suprem, una sala noble i ostentosa, de velluts, daurats i làmpades d’aranya, serà l’escenari d’aquestes primeres imatges que acapararan, també en l’àmbit internacional, l’atenció informativa: 600 periodistes acreditats, de més de 150 mitjans, entre els quals una cinquantena d’arreu del món posen en evidència la transcendència del judici i l’impacte que tindrà, especialment les primeres setmanes, quan declararan els acusats. Unes declaracions que tindran una forta càrrega política i que serviran per amplificar la qüestió clau d’aquest procés resumida en una pregunta: “És delicte votar?”

De moment, el to polític s’ha començat a enfilar de manera notable, amb acusacions d’“alta traïció” contra Sánchez pel diàleg amb el govern català i amb una manifestació convocada pel PP, Cs i Vox –el partit que exerceix l’acusació popular en el judici–. I mentrestant, en alguns cercles s’incrementen les apostes sobre quin serà l’element amb què s’intentarà contraprogramar les declaracions del judici per minimitzar-ne l’impacte.

Els darrers dies, el Tribunal Suprem ha intensificat també la seva tasca informativa per defensar la pulcritud d’aquest procés, que tothom assumeix que acabarà al Tribunal Europeu de Drets Humans. Els seus esforços s’han centrat a argumentar la voluntat de transparència del tribunal adduint que la retransmissió per televisió permetrà seguir íntegrament les sessions, i que es cuidaran amb especial atenció les condicions dels presos. Ha fet saber que tots ells podran seure al costat dels seus advocats com havien demanat, i que per tal d’evitar els trasllats als calabossos de l’Audiencia Nacional al migdia s’habilitarà un espai al mateix edifici del Suprem perquè els presos hi puguin dinar –amb servei de càtering i no amb els entrepans facilitats per la presó–. La seva decisió, però, de no atendre les peticions de reservar un espai a la sala per als observadors internacionals, ha creat recels, que han anat en augment aquesta darrera setmana després de descobrir amb incredulitat que el groc és un color prohibit a Soto del Real i que tampoc s’hi pot llegir la revista El Jueves, a banda de conèixer les denúncies dels presos pel fred que fa a la presó perquè la calefacció està restringida a dues hores al dia.

Tampoc no han ajudat a l’ambient tranquil que vol transmetre el Suprem les declaracions del fiscal de l’Audiencia Nacional Pedro Rubira, que ha posat en qüestió la imparcialitat de la justícia catalana per jutjar les causes relaciones amb el procés, i que unes hores després va tenir una resposta contundent i duríssima del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Les defenses han qüestionat des del primer moment la competència tant de l’Audiencia Nacional com del Tribunal Suprem per instruir i jutjar les causes relacionades amb el procés, argumentant una clara vulneració al dret al jutge predeterminat per la llei, una de les vulneracions en què insistiran en les primeres sessions del judici durant la tramitació de les qüestions prèvies. Unes sessions que, lluny de ser de tràmit, tindran una gran transcendència de cara a poder portar al tribunal d’Estrasburg les vulneracions de drets fonamentals i posar en evidència que es tracta d’un judici polític. De moment, encara és una incògnita si la primera setmana de judici hi haurà temps per a la declaració de l’exvicepresident del govern Oriol Junqueras.

SUSANNA OLIVEIRA

soliveira@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor